Hlavní obsah

Evropa - USA 5:3Evropané zvládli foursomy, bodoval i vítěz Czech Masters

Glenegles
Aktualizováno

Hlavní město golfu se v těchto dnech jmenuje Gleneagles. Právě tady, v domově golfu ve Skotsku, se koná jubilejní 40. Ryder Cup. V duelu Evropy se Spojenými státy je po prvním dnu, v němž se odehrálo osm čtyřher, skóre 5:3 ve prospěch evropského týmu. Na programu byly dopoledne čtyři zápasy ve formátu fourball (každý golfista hraje svůj míček a výsledek lepšího z týmové dvojice se počítá) a odpoledne další čtyři hrané systémem foursome (dvojice v jednom týmu hraje jedním míčkem a v úderech se střídají).

Foto: Phil Noble, Reuters

Radost zástupce Evropy na Ryder Cupu Jamieho Donaldsona.

Článek
Fotogalerie

Jamky na hřišti PGA Centenary se od samého rána ocitly v obležení fanoušků, kteří bouřlivě reagovali na každou ránu. Hlasité výbuchy radosti byly slyšet až na vzdálenost několika set metrů. Golfistům znepříjemňoval jejich počínání silný vítr, ale déšť, který by nachystal pravé skotské počasí, se naštěstí neobjevil.

Evropanům k vedení po úvodním dnu nejvíce pomohla dvojice Justin Rose – Henrik Stenson. Angličan se Švédem oba své duely vyhráli a nepotřebovali k tomu ani v jednom případě plný počet osmnácti jamek. Bubbu Watsona s Webbem Simpsonem položili dopoledne na lopatky už na čtrnáctce. Hunter Mahan a Zach Johnson vydrželi vzdorovat až do sedmnácté jamky.

Evropský kapitán Paul McGinley tasil hned v první den ve společném páru dvě esa Roryho McIlroye se Sergiem Garcíou. Nikdo asi ale nečekal, že dva nejlepší Evropané přinesou na úvod perně vydřenou půlku bodu. Na poslední jamce padli nejprve s Mickelsonem a Bradleyem. Ve foursomu dvě jamky před koncem prohrávali s Walkerem a Fowlerem o dvě. Neskutečným finišem ale světová jednička s trojkou urvali alespoň remízu.

McGinley poslal do hry hned ráno domácího Skota Stephena Gallachera, který si prošel jako nováček krutým křtem. Spolu s Poulterem prohráli s dvojicí Spieth  - Reed už na čtrnácté jamce. Odpoledne pak naopak svůj premiérový start v Ryder Cupu zvládli vítězně po boku zkušenějších spoluhráčů vítěz Czech Masters Donaldson (Westwood) a Dubuisson (McDowell).

Američanům motivačně pomáhal k napravení dva roky starého selhání z Medinah také legendární basketbalista a vášnivý golfista Michael Jordan. Ani jeho přítomnost ale tým zpoza Atlantiku k vedení po prvním dnu neposunula. Evropa vstoupí do druhé dne s náskokem dvou bodů.

Golfový Ryder Cup v Gleneagles (Británie):
Evropa - USA 5:3 po prvním dnu
Fourballs:
Rose, Stenson - Watson, Simpson 5/4, Björn, Kaymer - Fowler, Walker remíza, Gallacher, Poulter - Spieth, Reed 4/5, García, McIlroy - Bradley, Mickelson 0:1.
Foursomes:
Donaldson, Westwood - Furyk, Kuchar 2:0, Rose, Stenson - Mahan, Johnson 2/1, McIlroy, García - Walker, Fowler remíza, Dubuisson, McDowell - Mickelson, Bradley 3/2.

Reklama