Hlavní obsah

Evropa - USA 16,5:11,5Evropští golfisté vyhráli potřetí za sebou Ryder Cup

Gleneagles

Fotbalové chorály a známé písničky s dosazenými jmény hvězd evropského rydercupového týmu vítaly nejlepší světové hráče na prvním odpališti závěrečného dne prestižního klání mezi golfisty Evropy a Spojených států amerických v Gleneagles. Furyk, García nebo Westwoodův caddy dokonce do chytlavých rytmů tančili. Na programu byly dvouhry, v nichž se představilo všech 24 hráčů nominovaných do svých týmů. Evropa šla do finálového dne s vedením 10:6 a vědomím, že k udržení trofeje jí stačí i remíza. Tucet reprezentantů Starého kontinentu ale nijak netaktizoval a rozdrtil Američany 16,5:11,5. V Ryder Cupu zvítězila Evropa celkově potřinácté.

Foto: Peter Morrison, ČTK/AP

Rory McIlroy se raduje, Evropané potřetí za sebou vyhráli Ryder Cup.

Článek

Poslední míček Ryder Cupu

Evropané se opět rozjížděli pomaleji, ale postupně získávali převahu a tým z druhé strany Atlantiku bez milosti přejeli. Graeme McDowell před čtyřmi lety vydřel vítězný bod a dnes to s ním vůbec nevypadalo dobře. Brzy proti Jordanu Spiethovi ztrácel tři jamky, ale i tentokrát ukázal, jak nezlomným bojovníkem je. Od desítky pro sebe získal čtyři jamky v řadě a následně mladého Američana dorazil na patnáctce.

Jeho bod nastartoval spoluhráče k heroickým výkonům. Justin Rose byl s Hunterem Mahanem o čtyři jamky pozadu, ale nakonec uzmul alespoň remízu a s ní i půl bodu. Rory McIlroy zlomil jakýkoli odpor Rickieho Fowlera hned v úvodu a utkání ukončil už na čtrnácté jamce. Podobně i Martin Kaymer, jemuž nedokázal vzdorovat Bubba Watson. Kaymer si vypracoval vedení o čtyři jamky a poslední ránu zasadil americkému bombarďákovi eaglem na šestnáctce.

Vítězný bod pro Evropu si připsal Jamie Donaldson, který před měsícem vyhrál turnaj European Tour v České republice. Na patnáctce zahrál Velšan druhou ránu na metr od vlajky a Keegan Bradley věděl, že už nemá šanci. „Perfektně jsem trefil vzdálenost a byla to rána mého života. Je to neuvěřitelné, těžko hledám slova," řekl po dohrání Donaldson. Evropě zařídil nedostižný náskok a nekonečné emoce propukly naplno. McIlroy pak po dohrání posledního zápasu celý evropský tým na oslavu pokropil šampaňským, včetně kapitána Paula McGinleye. Ten vyhrál Ryder Cup už jako hráč. „Je to úžasné. Jsem hrdý na svůj tým. Hráči byli fantastičtí. Stejně tak i kedíci, podpůrný tým a asistenti kapitána. Je to obrovský týmový úspěch," svěřil se šťastný McGinley. Nedělní noc bude ve Skotsku hodně dlouhá.

Golfový Ryder Cup v Gleneagles (Británie):
Evropa - USA 16,5:11,5
Dvouhry:
McDowell - Spieth 1:0
Stenson - Reed 0:1
McIlroy - Fowler 1:0
Rose - Mahan 0,5:0,5
Gallacher - Mickelson 0:1
Kaymer - Watson 1:0
Björn - Kuchar 0:1
Garcia - Furyk 1:0
Poulter - Simpson 0,5:0,5
Donaldson - Bradley 1:0
Westwood - Walker 0:1
Dubuisson - Johnson 0,5:0,5.

Reklama

Související témata: