Hlavní obsah

Evropským golfistům začal boj o Ryder Cup

Evropským golfistům začal boj o místo v sestavě pro Ryder Cup, který se uskuteční příští rok v Irsku. Aby hráč mohl o místo v sestavě pro prestižní klání s Američany vůbec usilovat, musí odehrát alespoň 11 turnajů European Tour, což je podle vyjádření kapitána Iana Woosnama i některých uchazečů problém. Již nyní ale má několik evropských golfistů místo v týmu téměř jisté.

Článek

Mezi ty, které pravidlo o 11 turnajích nevzrušuje, patří Sergio García, Padraig Harrington, Darren Clarke a Luke Donald. Tito hráči patří do elitní světové třicítky, tudíž mají automaticky zajištěn start na čtyřech turnajích major a na třech soutěžích World Golf Championship. Všechny tyto akce spadají i do evropské série, takže k naplnění povinnosti pak už hráčům zbývají pouhé čtyři turnaje.

V loňském roce Evropa změnila nominační pravidla. Místo deseti hráčů z čela finančního evropského žebříčku se jich do týmu nyní kvalifikuje jen pět, dalších pětice vzejde z podobného celosvětového pořadí. Pravidlo dvou divokých karet zůstalo stejné.

Potíže s naplněním normy

Jenže Evropané se po úspěchu v loňském Ryder Cupu vrhli na lukrativnější americkou sérii, a to Woosnama znepokojuje. "Na US PGA Tour je dnes tak dvanáct borců, kteří mají šanci si Ryder Cup v Irsku zahrát. Jenže pokud nebudou hrát také v Evropě, můžeme jich nominovat maximálně sedm, když vezmu v potaz divoké karty," řekl novinářům sedmačtyřicetiletý rodák z Walesu.

V americké sérii nyní působí téměř celý vítězný tým z minulého Ryder Cupu, hrají v ní i další evropští adepti pro příští ročník. "Doufám, že aspoň někteří z nich svůj program trochu upraví a přijedou hrát i do Evropy, aby body do Ryder Cupu sbírali tady," řekl Woosnam.

Hráči mimo nejlepší světovou padesátku však mají s naplněním normy 11 turnajů potíže. Například Švéd Jesper Parnevik bojuje ze všech sil o setrvání na lukrativní americké tour. "PGA Tour je moje priorita. Je to nejlepší golfová série světa, živí mě a celou moji rodinu. Kdybych nemohl na PGA Tour hrát, byl by to problém," řekl Parnevik.

Všechno stihnout nejde

Podobné starosti trápí i Justina Rose, Grega Owena nebo Fredrika Jacobsona. Ten už dokonce Ryder Cup takřka odepsal. "Všechno se nedá stihnout naráz. Dítě, PGA Tour, evropská série, Ryder Cup, prostě to nejde," prohlásil švédský golfista.

Harrington si naopak myslí, že jedenáct turnajů není moc. "Pokud patříte do elitní padesátky, musíte odehrát už jen čtyři turnaje navíc. A kdo chce v Ryder Cupu hrát, měl by v té padesátce být," uvedla dlouholetá opora evropského výběru.

Reklama

Související témata: