Hlavní obsah

Američané získali zpět golfový Ryder Cup

Chaska

Američtí golfisté vyhráli 41. ročník Ryder Cupu a slavnou trofej získali poprvé od roku 2008. Na hřišti Hazeltine National v Chasce v neděli rozhodli o své výhře ještě před koncem závěrečných dvouher.

Foto: Rob Schumacher, Reuters

Kapitán týmu USA Tiger Woods (vlevo) gratuluje Brooksu Koepkovi.

Článek

Po dvou dnech vedli Američané nad Evropany s tříbodovým náskokem a ze závěrečných dvanácti dvouher potřebovali pět bodů. Hosté i díky skvělým výkonům nováčků Belgičana Thomase Pieterse a Španěla Rafaela Cabrery-Bella v jednu chvíli snížili na rozdíl jediného bodu, ale hráči USA si výhru nenechali uniknout.

Výrazně k triumfu domácích přispěl Patrick Reed, který ve vypjatém první duelu porazil o jamku Severního Ira Roryho McIlroye. Jeden z nejlepších zápasů dne předvedli Phil Mickelson a Španěl Sergio García, ti se rozešli s remízou.

Rozhodující patnáctý bod Američanů přidal Ryan Moore, který se dostal do týmu až na divokou kartu týden před Ryder Cupem, výhrou nad Lee Westwoodem.

Američané vyhráli poprvé po třech porážkách a celkově zvítězili už po šestadvacáté. Evropa se radovala z poháru třináctkrát, dvakrát se zrodila remíza.

Golfový žebříček k 3. říjnu (v závorce předchozí umístění):
1. (1.) Day (Austr.) 13,24
2. (2.) D. Johnson (USA) 11,45
3. (3.) McIlroy (Sev. Ir.) 11,22
4. (4.) Spieth (USA) 9,49
5. (5.) Stenson (Švéd.) 8,65
6. (6.) Scott (Austr.) 7,17
7. (8.) Reed 6,16
8. (7.) Watson (oba USA) 6,16
9. (10.) Willett (Angl.) 5,85
10. (9.) Fowler (USA) 5,74

Reklama