Hlavní obsah

Hloupost, nebo skvělý sport? Vše je tak trochu naopak

Je čerstvým mistrem světa v golfu, ale jeho jméno nejspíš většině sportovních fanoušků moc neřekne. Jamie Young vybojoval titul v úterý po dvoudenním klání v Glen Clubu poblíž Chicaga, jenže nešlo o klasický golf nýbrž o speedgolf, nebo-li rychlogolf.

Jamie Young vyhrál nejrychlejší golfový šampionát na světěVideo: Reuters

 
Článek

Už jen letmý pohled na obrázky z mistrovství napovídá, že rozdíly oproti klasickému golfu v jeho nově se rozvíjející odnoži jsou poměrně značné. Rozvážné kroky po greenu? Nosič holí? Pečlivé soustředění na úder? Nic takového.

Vše se odehrává v poklusu, golfista často zahrává úder a zároveň si zbylé hole drží v podpaží či druhé ruce. Pak následuje běh. Tady jde totiž i o čas. Hráči absolvují dvakrát kolo osmnácti jamek a o pořadí rozhoduje vedle počtu úderů na zdolání jamek také dosažený čas.

Ti nejlepší zvládnou jedno kolo v čase kolem 45 až 50 minut. Jamie Young měl výsledný čas 50 minut a 18 jamek zvládl na 72, respektive 77 úderů.

„Nejtěžší na tom je zvážit, jak rychle se můžete pohybovat, abyste neztratili kontrolu nad samotným golfem," popisoval nástrahy Young.

Šampionátu se zúčastnilo 30 golfistů ze zemí jako Japonsko, Irsko, Anglie, Austrálie a dalších. Speedgolf je relativně rozšířený po celém světě, kromě zmíněných zemí se národní mistrovství pořádají třeba také na Novém Zélandu, ve Švédsku, Finsku, Německu a dokonce i na Islandu.

Většině fanoušků klasického golfu se asi při pohledu na novou mutaci jejich milovaného sportu spíše hrůzou orosí čelo. I když o tak žhavou novinku zase nejde. Základy sportu sahají podle některých zdrojů až do roku 1979.

Reklama