Hlavní obsah

Běloruská liga pokračuje, někteří fanoušci ji bojkotují. Pořadatelé měří divákům teplotu

Minsk/Praha

Někteří fanoušci běloruských klubů se nakažení nemocí Covid-19 nebojí. O víkendovém kole byli diváci k vidění na všech stadionech. A to i přes výzvy fanklubů, aby lidé na fotbal nechodili. Pořadatelé příchozím návštěvníkům rozdávali dezinfekční gel a měřili teplotu. Na to, jak vypadá běloruský fotbal během pandemie koronaviru, se můžete podívat ve videu níže.

V Bělorusku se dál konají fotbalové zápasy.Video: Reuters

 
Článek

V neděli se střetly v městském derby celky Energetik-BGU a Minsk. Domácí fotbalisté utkání vyhráli 2:0. Vysšaja liga je jedinou evropskou profesionální soutěží, která se nezastavila.

A některým fanouškovským skupinám se postup podporovaný prezidentem Alexandrem Lukašenkem nelíbí. K bojkotu vyzval například fanklub z města Grodno. Požaduje, aby vedení ligy soutěž zastavilo a nehazardovalo s životy lidí.

Na derby na stadion v běloruském hlavním městě přesto dorazilo odhadem 250 diváků. Pořadatelé návštěvníkům měřili teploty a rozdávali dezinfekční gel. „Je tu čerstvý vzduch, zase tolik lidí na jednom místě tu není. Jeli jsme vlastními auty. Počasí je dobré a myslím, že na stadionu není tak velké riziko,“ řekl agentuře Reuters jeden z diváků.

Zastáncem pokračování soutěží je i běloruský prezident Lukašenko. „Je lepší zemřít než být na kolenou,“ řekl běloruský prezident poté, co v minulém týdnu navštívil zápas ledního hokeje a sledoval ho z tribuny mezi velkým davem spoluobčanů.

Bělorusko aktuálně hlásí 700 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jen za sobotu počet nemocných narostl o 122. Nemoci v zemi podlehlo osm lidí.

Reklama