Hlavní obsah

Memoriál Aleše Hřebeského, skupina A – favoritem jsou domácí

Jan Barák, Ondřej Mika

Dne 31. 3. 2010 byly rozlosovány základní skupiny letošního boxlakrosového Memoriálu Aleše Hřebeského. 20 týmů bylo rozděleno do čtyř výkonnostních košů a z nich bylo vylosováno pět základních skupin po čtyřech týmech.

Foto: Leoš Novák

Memoriál Aleše Hřebeského 2009, LCC Radotín–Megamen Boston

Článek
Fotogalerie

Memoriál Aleše Hřebeského je největší evropskou boxlakrosovou akcí a střetávají se na něm špičkové týmy ze zámoří s českou elitou. Pojďme si jednotlivé účastníky postupně představit.

Ve skupině A se střetnou o postup mezi elitní čtvrtfinálovou osmičku domácí Custodes s americkým týmem LC United, národním týmem Německa a finskými Turku Titans.

Radotínský tým Custodes patří již od počátků boxlakrosu v České republice mezi nejužší špičku. Jako jediný tým se účastnil všech finálových zápasů domácí boxlakrosové ligy a také devětkrát získal titul mistra ČR. V posledních letech se do týmu postupně zapojila nová generace hráčů a v současné době už tito mladíci patří mezi největší opory. Tým bude spoléhat především na svého kapitána Petra Poupěte, který sbíral v loňském roce zkušenosti v zámoří, dále na elitního střelce Radka Skálu, dirigenta obrany Petra Beka a samozřejmě na brankáře Tomáše Říhu.

Zajímavé bude také sledovat, jak do týmu zapadnou zámořské posily pro turnaj, hráči Bradley Vrecko a Brett Doig, oba z Kanady. Druhým brankářem bude Američan Frank Menschner, který v minulých letech na turnaji chytal v týmech Rebels, US Team Philadelphia a Megamen Boston.

Týmu Custodes se v posledních letech na Memoriálu příliš nedaří, poslední vítězství je z roku 2001, vloni skončili domácí na 5. místě, když je ve čtvrtfinále vyřadili pozdější vítězové Megamen Boston. Bude velmi zajímavé sledovat letošní snahu Custodes uspět v obrovské konkurenci.

Tým LC United je pravidelným účastníkem turnaje od roku 2003, tehdy jako US Team Philadelphia. I když se na úplný vrchol turnaje zatím nedostal, patří mezi elitní celky a v loňské roce se umístil na čtvrtém místě. Tým se herně rok od roku zlepšuje. Tým tvoří hráči z New Yorku, Philadelphie, Baltimoru, New Jersey, Massachusetts a Colorada, kteří hrají jak boxlakros, tak fieldlakros. Mezi hlavní opory patří CJ Green, Joe Steiner a Justin Otto. V brance letos poprvé nastoupí Jeremy Ogden, který má zkušenost z kanadsko-americké profesionální Národní lakrosové ligy (NLL).

Třetím týmem skupiny A je čerstvě sestavený boxlakrosový národní tým Německa, pro který je to první test před mistrovstvím světa v Praze v roce 2011. Boxlakros se v Německu běžně nehraje, zato fieldlakrosová základna je velmi široká a fieldlakrosová reprezentace je velmi úspěšná. Hráčský potenciál je v Německu velký, ale zatím chybí zkušenosti s hrou mezi mantinely. Němečtí hráči tento nedostatek dohánějí nasazením a bojovností a rozhodně neprodávají kůži lacino. Memoriálu se německé týmy pravidelně účastní od roku 2001, v posledních letech to byl výběr klubů z Berlína a Bielefeldu. Obvykle končil ve spodní části celkového pořadí. Jako coach působí u týmu Kanaďan Jordan West-Pratt, který žije v Berlíně a sám hraje za tým Love You to Death a nastoupil i ve finále české Národní boxlakrosové ligy 2008 za SK Lacrosse Jižní Město. Dá se předpokládat, že úroveň německého týmu bude výrazně lepší než v minulých letech.

Outsiderem skupiny by měl být finský tým Turku Titans, ale vše nakonec může být jinak. V dresu Titánů se představí hned pět zahraničních posil. Tým posílí nejen dva němečtí hráči, ale především američané Urban a Bierman a největší hvězdou by měl být Kanaďan Justin Kulla, který již sehrál několik zápasů nejvyšší kanadské ligy. Finský tým se Memoriálu zúčastnil poprvé vloni. V jeho barvách vloni nastoupilo i několik hráčů Bratislava Bats. Pro turnaj je dobrou vizitkou, že se tým vrací v mnohem lepší sestavě.

Memoriál Aleše Hřebeského probíhá od 22. do 25. 4. 2010 a zápasy můžete sledovat na Sport.cz. Podrobný rozpis turnaje najdete na www.lcc-radotin.cz.

Zápasy skupiny A
22. 4. 2010, 11.00: LC Custodes–Team Germany
22. 4. 2010, 11.50: LC United–Turku Titans
22. 4. 2010, 19.40: LC Custodes–Turku Titans
22. 4. 2010, 20.30: LC United–Team Germany
23. 4. 2010, 12.10: Team Germany–Turku Titans
23. 4. 2010, 20.30: LC Custodes–LC United

Reklama