Hlavní obsah

Islandská sopka zkomplikovala přípravu Memoriálu Aleše Hřebeského

Jan Barák, Ondřej Mika

Ještě před dvěma týdny by organizátoři 17. ročníku boxlakrosového Memoriálu Aleše Hřebeského považovali zprávu, že přípravu turnaje zkomplikuje jakási islandská sopka pod ledovcem Eyjafjallajökull, za dobrý vtip. Omezení letového provozu, které vulkán způsobil, však zabránilo v účasti třem špičkovým týmům ze zámoří a donutilo pořadatele zcela změnit hrací systém.

Foto: Ondřej Mika

Memoriál Aleše Hřebeského 2009, slavnostní zahájení

Článek
Fotogalerie

Přitom obsazení letošního ročníku bylo i přes odřeknutí týmu Irokézů nejkvalitnější v historii. Celkem 20 týmů z deseti zemí světa se připravovalo na cestu do Radotína. Komplikace v letecké dopravě však nedovolily přicestovat dvěma americkým a jednomu kanadskému týmu. Prakticky až do středečních nočních hodin, tedy ani ne den před zahájením nebylo jasné, kolik týmů nakonec na turnaj dorazí. Hráči putovali do ČR všemi možnými alternativními způsoby a cestami a fakt, že pokud to jen trochu šlo, cestu nevzdali, svědčí o výborné reputaci turnaje, na který stojí za to přijet.

Situace na evropských letištích se naštěstí obrátila k lepšímu, a tak i přes neúčast několika favoritů budou moci diváci sledovat velmi kvalitní týmy, včetně dvou kanadských.

Celkem 16 účastníků bylo opětovně rozděleno do čtyř skupin a celkem 46 zápasů rozhodne o celkovém vítězi. Na poslední chvíli a bez bližšího vysvětlení svou účast na turnaji zrušil tým LC Old Dogs Plzeň, jeho zápasy v základní skupině budou kontumovány a systém play-off musel být kvůli tomu upraven.

První zápasy ve skupinách začínají na hřišti LCC Sokol Radotín v ulici Vykoukových ve čtvrtek 22. 4. 2010 ve 12.40. Slavnostní zahájení turnaje je na programu od 17 h. Zápasy základních skupin pak budou probíhat po celý čtvrtek a pátek, v sobotu se bude hrát začátek play off a zápasy o umístění v dolní části turnaje, turnaj vyvrcholí v neděli semifinálovými zápasy (od 12.30 a 13.30), finále se hraje od 17 hodin.

Na sobotní večer je připravena tradiční lakrosová show s exhibičními zápasy nejmenších lakrosistů, losováním atraktivních cen pro diváky a dalším doprovodným programem. To vše vyvrcholí ve 20 h zápasem Česká republika vs. All Stars zahraničních účastníků turnaje.

Celý průběh turnaje můžete sledovat živě na na www.sport.cz/ostatni/lakros/prenos, výsledky a podrobný rozpis zápasů naleznete na www.lcc-radotin.cz. Generálním partnerem turnaje je S&S vzduchotechnika.

Základní skupiny:
A – Green Gaels (CAN), TJ Malešice (CZE), Turku Titans (FIN), Open Team
B – LCC Radotín (CZE), Rocky O’Reilly’s Riggers (IRL), LC Pardubice (CZE), Bats Bratislava (SVK)
C – SK Lacrosse Jižní Město (CZE), London Kights (ENG) Tricksters LT (SVK), Team Austria (AUT)
D – Love You to Death (CAN), LC Slavia Praha (CZE), Team Germany (GER), (LC Old Dogs Plzeň – účast zrušena).

Kvůli organizačním a finančním potížím odřekl svou účast tým Irokézů, islandská sopka znemožnila cestu obhájci trofeje Megamen Boston a týmům LC United (USA) a TLitzen Nova Scotia Privateers (CAN). Navzdory tomu by měl být v Radotíně k vidění špičkový boxlakros, zejména pak v podání Green Gaels, kteří turnaj vyhráli v roce 2007.

Reklama