Hlavní obsah

Závěr druhého dne lakrosového Memoriálu: První dramata, nádherné góly

Lukáš Schnitzel, Ondřej Mika

Večerní zápasy druhého dne boxlakrosového Memoriálu Aleše Hřebeského konečně přinesly do Radotína kýžené napětí. Týmy z Kanady a Britských ostrovů si to na závěr bojů v základních skupinách rozdaly s tuzemskou špičkou. Zatímco Kanaďané potvrdili roli jasných favoritů, Angličané a Irové české týmy pouze potrápili.

Foto: archiv LCC Radotín

Memoriál A. Hřebeského

Článek
Fotogalerie

Radotín hostí boxlakrosový turnaj už posedmnácté, z původně české záležitosti se postupem času stal prestižní mezinárodní turnaj.

„Atmosféra tady je nepopsatelná, nedá se to srovnat s boxlakrosem u nás,“ zaujalo kanadského lakrosového novináře prostředí malého stadionu ve čtvrti rodinných domů. „Říkám všem, že tohle je lakrosové nebe,“ dodal.

Největším aspirantem na trofej pro vítěze je zatím kanadský tým Green Gaels. Šampion turnaje z roku 2007 hladce vyhrál svou skupinu, přičemž v posledním zápase znemožnil druhé Malešice výsledkem 12:0. V ostře hraném duelu byla celá řada vyloučených, Kanaďané od začátku diktovali tempo a dvanáct branek rozdělili spravedlivě do obou poločasů.

Šanci proti zámořskému týmu neměla ani pražská Slavia. Ta kanadskému mužstvu Love You To Death podlehla 1:9. Sympatické bylo, že i za prakticky rozhodnutého stavu slávisté usilovně útočili. Často však zapomínali na zadní vrátka, čehož Kanaďané využívali.

Již pod umělým osvětlením se o prvenství ve skupině C utkalo favorizované Jižní Město s londýnskými Rytíři, a navzdory papírovým předpokladům to bylo dlouho vyrovnané utkání. Londýňané příjemně překvapili: s Pražany dlouho hráli důstojnou partii a bavili publikum krásnými kombinacemi. Nakonec se však hvězdy Jižního Města proti slabšímu anglickému gólmanovi prosadily a namísto nerozhodného výsledku skončil duel vítězstvím domácích 7:4.

Atraktivní koncovku pátečního programu obstaralo střetnutí domácího týmu LC Custodes s dublinskými Riggers o prvenství ve skupině B. Solidně zaplněná lakrosová aréna sledovala perfektní zakončení druhého dne turnaje – ápasu nechybělo napětí a nebyla ani nouze o překrásné góly. Těch

nakonec dali více domácí, a třebaže to dlouho tak jednoznačně nevypadalo, Radotín nakonec zvítězil celkem přesvědčivě 6:2.

I utkání slabších týmů měla svou nespornou kvalitu a nebyla při nich nouze o dramatické momenty. Pardubičtí lakrosisté jen těsně 5:4 porazili bratislavský tým Bats, zatímco převážně juniorský Open Team nestačil na finské Turku Titans a podlehl 4:6 v zápase dvou naprosto odlišných poločasů. V prvním dostali mladíci šest branek, v druhém místo německého gólmana nastoupil neprůstřelný Dominik Sika a Open Team se na Finy téměř dotáhl.

První body v letošním turnaji si připsal také druhý slovenský tým, bratislavští Tricksters. Již tradiční účastník turnaje přehrál výběr Rakouska 4:0.

Ze zápasů v základních skupinách vzešly následující čvrtfinálové dvojice: Green Gaels–Rocky O‘Reilly’s Riggers, SK Lacrosse Jižní Město–LC Slavia Praha, TJ Malešice–LCC Radotín, London Knights–Love You To Death. Čtvrtfinále jsou na programu od 11.20. Večer pak čeká diváky lakrosová galashow s ukázkovými zápasy nejmladšich lakrosistů a od 20 h pak exhibiční zápas ČR–All Stars a tradiční ohňostroj. Celý průběh turnaje můžete sledovat na www.sport.cz/ostatni/lakros/prenos, záznamy zápasů jsou uloženy na www.net-tv.cz.

Reklama