Hlavní obsah

Memoriál Aleše Hřebeského ovládli Green Gaels

Tomáš Haisl, Ondřej Mika

Vítězem 17. ročník boxlakrosového Memoriálu Aleše Hřebeského se stal kanadský tým Green Gaels, který suverénně prošel celým turnajem, vyhrál všech šest utkání a potvrdil roli jednoho z největších favoritů. Druhé místo patří domácím LC Custodes Radotín, bronzovou příčku vybojoval tým SK Lacrosse Jižní Město.

Foto: Leoš Novák

Vítěz Memoriálu Aleše Hřebeského 2010 – Green Gaels

Článek
Fotogalerie

Poslední krůček k prvenství udělali Kanaďané ve finálovém zápase s domácími LC Custodes, kteří se do souboje o první místo probojovali přes TJ Malešice a kanadské Love You To Death. V až nečekaně jednoznačném utkání dokázali Custodes držet tempo s Gaels pouze první periodu. Poté kanadský celek zápas jednoznačně ovládl a vyhrál vysoko 12:3.

Kanaďané hned od počátku turnaje plnili své ambice na prvenství v memoriálu. S přehledem vyhráli skupinu A, když postupně porazili celky Open Team, Turku Titans a TJ Malešice, a udělali tak první krok za turnajovým triumfem.

Ve vyřazovacích bojích nejdříve ve čtvrtfinále narazili na irský tým Rocky O'Reilly's Riggers, který v překvapivě vyrovnaném zápasu porazili 4:2. Poté v semifinálovém utkání přestříleli Jižní Město 6:4 a zajistili si cestu do finále.

Cesta Custodes do finále vedla ze skupiny B, kterou vyhráli nad týmy Rocky O’Reilly’s Riggers, LC Pardubice a Bratislava Bats. Čtvrtfinálovým soupeřem pak byl celek TJ Malešice a Custodes přes něj postoupili až gólem na 2:1 v poslední minutě hrací doby. I semifinále proti kanadským Love You to Death bylo napínavé. Domácí před zaplněným stadionem dokázali v dramatickém závěru ubránit vítězství 4:3.

Souboj o třetí místo vyhrál tým Jižního Města, který přetlačil Love You To Death 6:4.

Překvapením turnaje se stala pražská Slavia, jež se po nedělním vítezství nad London Knights umístila na sedmé příčce.

Při závěrečném ceremoniálu byly kromě celkového pořadí týmů ještě vyhlášeny individuální ceny. Nejlepším střelcem se stal Kanaďan hrající za finské Turku Titans Justin Kulla, který vstřelil 15 branek. Kanadské bodování vyhrál Mark Cockerton z týmu vítěze turnaje – Green Gaels. Nasbíral celkem 24 bodů a zároveň byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Cenu pro nejlepšího obránce turnaje získal Mike Bradshaw z Rocky O'Reilly's Riggers, nejlepším brankářem se stal radotínský Tomáš Říha.

Byla vyhlášena i All Stars sestava: Brankář Scott Komer (Love You to Death) a hráči Daryl Jackson (Green Gaels), Justin Kulla (Turku Titans), Pavel Došlý (SK Lacrosse Jižní Město), Petr Poupě (LCC Radotín), Radek Skála (LCC Radotín).

Navzdory neúčasti tří týmů z Kanady a USA, kterým zabránilo v cestě do Evropy omezení leteckého provozu v důsledku erupcí islandské sopky Eyjafjallajökull, byl turnaj mimořádně kvalitní a diváci, kteří dorazili v hojném počtu si určitě přišli na své. Atmosféra na stadionu byla celou dobu výborná a to je jedna z věcí, kterou zahraniční týmy na turnaji nejvíce oceňují. „Ve světě je tento turnaj naprosto jedinečný,“ řekl při závěrečném ceremoniálu kanadský rozhodčí Denis Deis a pochválil organizátory.

Pro Český lakros je Memoriál skvělou vizitkou, což je důležité i vzhledem k boxlakrosovému mistrovství světa, které bude hostit Praha v roce 2011.

Záznamy všech zápasů Memoriálu Aleše Hřebeského 2010 najdete na www.net-tv.cz.

Konečné pořadí Memoriálu Aleše Hřebeského 2010
1. Green Gaels (CAN)
2. LC Custodes Radotín (CZE)
3. SK Lacrosse jižní Město (CZE)
4. Love You to Death (CAN)
5. Rocky O'Reilly's Riggers (IRL)
6. TJ Malešice (CZE)
7. LC Slavia Praha (CZE)
8. London Knights (ENG)
9. Team Germany (GER)
10. LC Pardubice (PAR)
11. Tricksters LT (SVK)
12. Turku Titans (FIN)
13. Team Austria (AUT)
14. Opern Team
15. Bats Bratislava (SVK)

Reklama