Hlavní obsah

Jižní Město fieldlakrosovým mistrem ČR, Malešice uspěly v Evropě

Petr Chmelař, Petr Tahal, Ondřej Mika

V nedělním vyvrcholení Národní fieldlakrosové ligy dokázal SK Lacrosse Jižní Město porazit v přímém utkání o titul svého soupeře – TJ Malešice – a po roční odmlce získal zpět titul mistra ČR.

Foto: archiv Jakuba Noska

SK Lacrosse Jižní Město, vítěz Národní fieldlakrosové ligy 2010

Článek
Fotogalerie

TJ Malešice – SK Lacrosse Jižní Město 9:13 (2:3, 6:1, 0:6, 1:3) – Malešice vstupily do utkání aktivně a rychlým nahrávkami a pohybem přečíslovaly soupeře. Jižní Město však časem otupilo úvodní nápor a hra se vyrovnala. I do druhé části vstoupily lépe Malešice a vypadalo to, že sedmigólové manko, které je dělí od kýženého titulu, postupem času ukrojí. Ve třetí čtvrtině však domácí zcela ztratili koncentraci a na druhé straně se probudil střelec Pavel Došlý. Skóre třetí části hry 0:6 pro Jižní Město mluví za vše. Ani ve čtvrté periodě se obraz hry příliš nezměnil. K vidění byl vynikající lakros, ale góly až na jednu výjíiku střílelo jen Jižní Město, které si už svůj náskok nenechalo vzít a přidalo do své bohaté sbírky další titul.

V odpoledním utkání, kde se teoreticky mohlo ještě rozhodovat o umístění na 3. a 4. místě, sice Slavia Praha porazila Tricksters Bratislava, ovšem šestnáctigólový rozdíl skóre, kterého by musela dosáhnout, aby se vyhoupla na třetí příčku, pro ni byl příliš, i když zvláště v poslední periodě utkání sešívaní rozjeli nevídaný brankostroj a unavení chlapci z Bratislavy jen sledovali hodinky se zbožným přáním, aby už byl raději konec.

O fieldlakrosu

Fieldlakros je variantou lakrosu, která se hraje na hřišti zhruba velikosti fotbalového na branky 180x180 cm. Hraje devět hráčů v poli a brankář a platí pravidlo, že v každém okamžiku hry musí být alespoň tři hráči na útočné a čtyři na obranné polovině hřiště, takže se útočí vpodstatě šest na šest. Hrací čas je 4x 20 minut. Zatímco ve světě i v Evropě je fieldlakros rozříšenější verzí lakrosu, v české republice se zřejmě i díky hokejové tradici daří více boxlakrosu, který se hraje na hřišti s mantinely.

Národní fieldlakrosová liga má tedy jen čtyři účastníky a nezapojil se do ní největší český lakrosový klub LCC Radotín, který se soustředí na boxlakros.

Malešice třetí na evropském klubovém mistrovství

V srpnu proběhlo v anglickém Manchesteru fieldlakrosové mistrovství světa, na kterém česká reprezentace skončila v konkurenci 29 týmů na třinácté příčce. Do Anglie se český lakros vrátil – loňský vítěz fieldlakrosové ligy, TJ Malešice reprezentoval na prvním Klubovém mistrovství Evropy.

V prvním utkání proti týmu z Madridu měli sice malešičtí pomalejší start, ale „povinných“ 10 branek nakonec vstřelili, utkání skončlio 15:2. Následující zápas ukázal, že týmy se severní Anglie jsou přece jen nad české síly, s Wilmslow Malešice prohrály 2:10. Třetí zápas proti waleskému týmu Cardiff Harlequins byl sice lepší, ale i v něm Češi nakonec podlehli, a to 6:2. Situaci zachráníl zvláštní hrací systém a jasné vítězství 12:0 nad skotským týmem Stirling University. Díky prohře Cardiffu se Stockportem 0:11 se Malešice posunuly do bojů o medaile.

Semifinálový soupeř, pozdější vítěz turnaje, severoanglický Stockport byl jasně lepší a semifinále tak skončilo 13:1 v jeho prospěch. V závěrečném boji o třetí místo tak Malešice nastoupily proti mistru jižní Anglie, Walcountian Blues, a v napínavém zápase vyhrál gólem Adama Podroužka 37 sekund před koncem hrací doby 6:5.

Malešický tým se tak propracoval za třetí místo v klubové Evropě, hned za oba týmy ze severoanglické ligy, která je nepochybně nejlepší v Evropě. Vítězem se nakonec stal Stockport, který ve finále porazil minulého vítěze z Wilmslow poměrem 7:4.

Ve výsledku je turnaj jasným úspěchem českých barev a můžeme se těšit, že se s nejlepšími klubovými týmy Evropy potkáme za rok v Praze. Malešice již projevily zájem o pořadatelství příštího ročníku a věříme, že je reálná šance jej získat.

Reklama