Hlavní obsah

Evropská lakrosová liga má za sebou úspěšný start

Jan Barák, Ondřej Mika

Prvním turnajem v Králíkách odstartovala o víkendu Evropská lakrosová liga. Šest úvodních zápasů zbrusu nové lakrosové soutěže nabídlo zajímavou podívanou, vyrovnaná dramata i jednoznačná vítězství týmu Sky Talons.

Foto: Jan Haluška

První turnaj Evropské lakrosové ligy.

Článek
Fotogalerie

V úvodním zápase se utkaly týmy Blue Warriors a White Crystals, přičemž do role favorita byl pasován druhý jmenovaný. Jako první se trefil Petr Gheorghe z Blue Warriors, ale vzápětí předvedly skvělou spolupráci dvě osobnosti White Crystals – Petr Poupě a Jordan West-Pratt – a dvěma krásnými góly otočily výsledek a získaly pro svůj tým vítězství v první periodě.

Druhou periodu získali naopak ve svůj prospěch Blue Warriors a oba týmy tak nastupovaly do posledního dějství za nerozhodného stavu 5:5. V poslední periodě se pak překvapivě prosadili pouze Wariors a čtyřmi brankami stanovili konečné skóre na 9:5 ve svůj prospěch.

Ve druhém duelu byl po první periodě stav mezi Sky Talons a Red Gunners vyrovnaný 3:3, ale ve druhé periodě se Sky Talons dvěma brankami Romana Čecha a Jana Skokana odpoutali od soupeře a utkání dovedli celkem snadno k vítězství 10:6.

Sky Talons i ve svém druhém utkání proti White Crystals předváděli pohledný kombinační lakros a soupeře doslova smetli 11:2. Velkou zásluhu na tomto výsledku měl především brankář Martin Bartuška, který kryl 22 střel soupeře dosáhl v zápase skvělé úspěšnosti 92,59 %.

Poslední utkání prvního hracího dne nabídlo divákům velmi dramatickou podívanou. Blue Warriors a Red Gunners se v úvodních dvou periodách přetahovali o vedení a pokaždé se o body rozdělili. V závěrečné periodě se štěstí přiklonilo na stranu Red Gunners a Radek Skála s Michalem Bartákem rozhodli o těsném vítězství svého týmu.

Ve dvou nedělních zápasech se především očekávalo zda Sky Talons budou pokračovat ve skvělých výkonech a přehrají také Blue Warriors a také zda opory White Chrystals předvedou více ze svého umění než v sobotních zápasech. Sky Talons nakonec potvrdili nejlepší formu a v pěkném zápase porazili statečně vzdorující Blue Warriors 5:2. Mezi opory vítězného týmy patřili během celého hracího víkendu především Martin Mrlík, Martin Bartuška, Jan Skokan, Martin Čech a Tomáš Beran. Prapor Blue Warriors drželi zejména Dominik Sika, Petr Torn, Tomáš Žipaj a Petr Gheorghe.

V posledním utkání se konečně prosadili Petr Poupě s Jordanem West-Prattem v dresu White Crystals a po první prohrané periodě senzačně otočili zápas a jednoznačně porazili Red Gunners. Za Red Gunners se v průběhu prvního víkendu ELL prosazoval hlavně Radek Skála, střelec většiny branek. Hra týmu White Crystals padala s výkony Petra Poupěte, Jordana West-Pratta a Emila Moravce. Zejména v sobotních zápasech se těmto oporám nedařilo a své umění předvedli až v posledním utkání.

K příjemným překvapením úvodního turnaje byly výkony hráčů z Německa, kteří předvedli velké zaujetí pro hru a velmi dobrou techniku.

Petr Poupě z White Crystal se po prvním turnaji usadil na špičce kanadského bodování s 11 body, těsně následován Radkem Skálou z Red Gunners a Petrem Gheorghem z Blue Warriors.

V Evropské lakrosové lize se boduje nejen vítězství v zápase (dvěma body), ale i vítězství v jednotlivých periodách. Tým, který vyhraje všechny periody, tak může získat až pět bodů za zápas. Pokud skončí perioda remízou, soupeři si bod rozdělí. Po prvním turnaji jsou tak s velkým náskokem na čele tabulky Sky Talons se 14 body, za nimi druzí Blue Warriors mají 5,5 bodu, stejně jako třetí Red Gunners, kteří ale mají horší skóre. Čtvrtí White Crystals zdtrácejí pouhý bod a budou to oni, kdo bude mít možnost do příštího kola ligy draftovat dva hráče na posílení kádru.

Kompletní výsledky prvního turnaje ELL naleznete na www.lcc-radotin.cz, záznamy utkání naleznete na www.strizna.cz.

Evropská lakrosová liga je nový soutěž, které se účastní čtyři týmy sestavené na principu draftů. Do soutěže se mohli přihlásit jednotliví hráči bez ohledu na klubovou příslušnost. Na hřišti tak spolu působí hráči z České republiky, Německa, Rakouska, Polska, Slovenska a Kanady. Druhý turnaj ELL se koná 30.–31. 10. v Radotíně a letošní pilotní ročník ligy vyvrcholí finálovým turnajem 20.–21. listopadu v plzeňské hokejbalové hale Na Košutce.

Partnery ELL jsou S&S vzduchotechnika, Harrow sport a Sokra, s. r. o.

Reklama