Hlavní obsah

Radotínské lakrosistky jsou klubovými mistryněmi Evropy

Jana Wolfová, Ondřej Mika

Hráčky LCC Radotín vybojovaly v neděli 24. října historicky první titul v lakrosovém Evropském poháru mistryň. Prvního ročníku nové soutěže, který v Praze-Radotíně pořádala pod hlavičkou Evropské lakrosové federace společnost Prague Sports, se kromě českých šampionek zúčastnily týmy z Anglie, Německa, Rakouska a Nizozemí.

Foto: Ondřej Mika

LCC Radotín, vítězky lakrosového evropského poháru mistryň

Článek
Fotogalerie

V napínavém finále se český výběr střetl s vítězem severoanglické ligy Timperley LC a přehrál jej v dramatickém závěru o jediný gól - 6:5. Finalistky změřily síly už v základní skupině, kde domácí celek sice vedl po první polovině 3:0, ale zápas skončil ve prospěch Angličanek 4:5.

Oba finalisté rozdílem třídy přehrály zbylé účastníky turnaje – německý SC Frankfurt 1880, rakouský Graz Gladiators a nizozemské Amsterdam Lions. Ty se v tomto pořadí seřadily na třetím až pátém místě.

Finále mělo opačný průběh než zápas obou soupeřů v základní skupině. Už ve druhé minutě otevřela skóre Kate Swallowová a stejná hráčka zvýšila na 2:0 v desáté minutě. Radotínské hráčky měly problémy se zakončením a až do dvacáté minuty, kdy Michaela Srchová snížila, strefovaly jen anglickou brankářku. Angličanky ale záhy přidaly další dva góly. Těsně před přestávkou se prosadila Marie Šrůtová a stanovila stav o půli na 2:4.

Ve druhé minutě druhé půle zvýšila Sophie Saundersová na 5:2. Radotínské hráčky se ale nevzdaly a díky zlepšené obraně a výbornému pohybu pomalu začaly mít na hřišti převahu. Vybraly si svou porci smůly, když rozhodčí třikrát odpískali provinění anglické obrany těsně před vstřelením gólu – bohužel pravidla v téhle situaci neznají ponechání výhody. Ve 40. minutě zahájila Adéla Blahovcová obrat zápasu. Radotínské hráčky byly agresivnější v soubojích o míč a dostaly Angličanky pod velký tlak. Ve 48. minutě se prosadila Tereza Karnetová a v 56. minutě Dagmar Merrellová vyrovnala. Následně v klíčovém okamžiku dokázala skvělým zákrokem při trestné střele udržet vyrovnaný stav brankářka Veronika Bernhäuserová. Angličanky v závěru nestíhaly namotivované české hráčky, které s podporou početní´ého houfu fanoušků pokračovaly v náporu a dokázaly vybojovat vpodstatě všechny míče volné míče po střelách. Pouhých 24 vteřin před koncem hrací doby pak korunovala převahu domácích zlatým gólem Dagmar Merrelová, a tak se na prvním štítku putovního poháru pro klubového mistra Evropy bude skvět jméno LCC Radotín.

Radost z výhry je umocněná faktem, že téměř polovinu celku Timperley tvořily hráčky skotské reprezentace, které působí v severoanglické lize. Radotínský tým hrál velmi kompaktně, ačkoli v něm spolu hrají vpodstatě tři generace hráček – od zkušených veteránek jako Lenka Pešková a Monika Procházková, které jistí obranu spolu s Alicí Králíčkovou a Hanou Kneřovou, přes současné tahounky týmu Dagmar Merrelovou, Michaelu Srchovou, Adélu Blahovcovou a Markétu Klabíkovou, které tvoří hru, útočné duo Terezu Karnetovou a Terezu Sebastianidesovou, po výborné juniorky Marii Šrůtovou, Olinu Petrákovou, Lucii Martínkovou, Terezu Lalákovou, Markétu Vrabcovou, Danielu Novákovou a mladičkou brankářku Veroniku Bernhäuserovou.Té ve finále kryla záda Kateřina Dvořáková. Angličanky nedokázaly od 32. minuty hodinového zápasu najít slabé místo v obraně radotínského týmu a naopak měly potíže odolávat jeho útokům a mohly děkovat své brankářce, která měla velkou zásluhu na tom, že byl průběh zápasu dramatický až do konce.

Michaela Srchová a Dagmar Merrelová spolu s trenérkou Simonou Barákovou pak mohly ve vítězné euforii přijmout pohár z rukou starosty Radotína Karla Hanzlíka, který nad turnajem převzal záštitu, a zástupkyně Evropské lakrosové federace a hlavní rozhodčí turnaje Dorothy Hirschové.

Cenu pro nejlepší střelkyni turnaje získala Kat Swallowová z Timperly s 19 góly, druhá byla radotínská Michaela Srchová, která dala o gól méně. V kanadském bodování si hráčky pozice prohodily.

První ročník poháru mistryň se konal za podpory hlavního města Prahy a firem pekárny Delta, Finance Garant a Harrow. „S průběhem turnaje byly hráčky spokojeny a pro všechny to byla výborná šance zahrát si kvalitní zápasy proti silným soupeřům a pod vedením zkušených mezinárodních rozhodčích, což je pro kontakt českého lakrosu se světem velmi důležité,“ hodnotí turnaj šéfka organizačního týmu Barbara Bažantová. Kompletní výsledky všech zápasů najdete na webu turnaje www.prgsports.com.

Reklama