Hlavní obsah

Mistrovství světa v halovém lakrosu se bude hrát v Edenu

Mistrovství světa v halovém lakrosu (boxlakrosu), které se bude konat v Praze od 21. do 28. května se uskuteční v menší hale v Edenu. Skromnější podmínky sice nenabídnou hráčům takový komfort jako v původně plánované Tesla Aréně, ovšem z diváckého hlediska se jedná o pozitivní krok – menší hrací plocha nabídne atraktivnější hru a atmosféra v menší hale bude určitě přívětivější.

Foto: Pavel Semerák

Finále MS v boxlakrosu 2007, Kanada–Irokézové

Článek
Fotogalerie

Také už je definitivně jasný počet účastníků. Vedle obhájce titulu – Kanady –, Spojených států, Austrálie, Anglie, Irska a domácího týmu se do turnaje jako neoficiální účastník zapojí i Slovensko. Otazníky nad tolik očekávanou účastí výběru Irokézů, původních obyvatel Severní Ameriky se díky aktivitě organizačního výboru pomalu rozplývají – ze strany českých úřadů by nemělo v jejich vstupu do České republiky již nic bránit. Sněm náčelníků Irokézské konfederace na podzim minulého roku odhlasoval, že příslušníci šesti původních národů nesmějí cestovat na jiné cestovní doklady, než které vydává konfederace. Ovšem ty svět kromě zemí Severní Ameriky neuznává. Fakt, že irokézské pasy nesplňovaly bezpečnostní standardy byl důvodem, proč se zástupci národa, který dal lakros světu, nemohli zúčastnit loňského mistrovství světa ve fieldlakrosu v anglickém Manchesteru. Do České republiky ale Irokézové mohou při splnění určitých podmínek vycestovat bez pasu pouze na vízum. Na tahu jsou nyní americké a kanadské úřady (kvůli návratu), Mezinárodní lakrosová federace FIL (nevyřízené záležitosti spojené s neúčastí Irokézů na Mistrovství světa ve field-lakrosu v minulém roce) a konečně také samotní Indiáni, kteří musejí podstoupit různé administrativní procedury a dohodnout se úřady ve svých zemích a s FIL.

V každém případě nás v květnu čeká mimořádný zážitek – takovou koncentraci nejlepších hráčů lakrosu na jediném místě v srdci Evropy si nemůže nechat ujít nikdo, kdo je fanouškem nebo hráčem tohoto atraktivního sportu. Od soboty 21. května do soboty 28. května nás v Edenu čekají každý den tři utkání, tři špičková představení, jejichž aktéry budou i naši hráči.

Rozpis utkání je k dispozici na www.wilcprague2011.eu. Ve svém úvodním střetnutí se domácí tým utká v sobotu večer se třetím týmem světa USA, v neděli by pak měl nastoupit proti Irokézům a účast v základní skupině zakončit v úterý proti Irsku.

Ve druhé skupině se představí obhájce titulu Kanada, kterou vyzve Austrálie, Anglie a Slovensko.

Vstupenky jsou již v předprodeji prostřednictvím www.wilcprague2011.eu v sekci Vstupenky. Organizátoři již nyní zaznamenali velký zájem fanoušků v Rakousku, Německu i Polsku. Kapacita stadionu je 4900 míst. Do 31. března lze stále ještě využít nabídku v rámci Akce samolepka, při níž můžete získat vstupenky s téměř 70% slevou.

Reklama