Hlavní obsah

Koučem české reprezentace pro MS v halovém lakrosu bude Jim Veltman

Český svaz mužského lakrosu oficiálně oznámil jmenování Jima Veltmana hlavním koučem českého národního týmu pro Mistrovství světa v halovém lakrosu. To se koná od 21. do 28. května 2011 v hale Slavie v pražském Edenu.

Foto: Pavel Semerák

Jim Veltman na lavičce české reprezentace na MS 2007 v Halifaxu

Článek
Fotogalerie

Jim Veltman je jednou z největších hvězd světového lakrosu a jako kapitán dovedl v roce 2003 kanadskou reprezentaci k historicky prvnímu titulu mistrů světa. Před čtyčmi lety, po ukončení vrcholové kariéry, se jako asistent hlavního kouče podílel na přípravě české reprezentace pro MS v Halifaxu a výrazně přispěl k významnému pokroku, kterého český boxlakros před turnajem dosáhl. Během poslední sezóny Veltman vykonával funkci hlavního kouče týmu Ajax-Pickering Rock v ontarijské profesionální Major Series Lacrosse.

Veltmana doplní u týmu jako asistent Roman Pokorný a trenéři Jan Barák (obrana), Mirek Knotek (útok) a Pavel Semerák (komunikace, skaut týmu). Český tým tak bude spoléhat na stejný realizační tým jako na Mistrovství světa před čtyřmi lety, které se konalo v kanadském Halifaxu a kde český tým skončil na sedmém místě. Jim Veltman a Roman Pokorný, kteří tehdy společně u reprezentace působili si tedy letos své pozice vyměnili.

Po zkušenosti z MS z před čtyř let byla volba od samého začátku zcela jasná. Jimovo působení v Halifaxu bylo pro český tým mimořádným přínosem, konečné sedmé místo bylo trochu kruté. Pro letošní rok při mistrovství na domácí půdě má česká reprezentace smělou ambici v podobě účasti v semifinále. Je to troufalý cíl, ale cílem je jednou porážet nejlepší týmy světa a letošní mistrovství je jen dalším krokem k naplnění tohoto cíle. Intenzivní spolupráce s Jimem Veltmanem pro nadcházející MS probíhá od listopadu loňského roku.

„Velmi ochotně jsem přijal nabídku pracovat s českým týmem, neboť mám neustále v paměti mimořádný zážitek z mého působení u českého týmu v roli asistenta trenéra na Mistrovství světa v roce 2007. Co na mne tehdy zapůsobilo nejvíc, bylo obrovské nadšení a oddanost českých hráčů pro lakros, což krásně konvenovalo s mým nadšením pro tuto hru,“ vysvětlil Jim Veltman důvody, proč opakovaně přijal nabídku ke spolupráci s českým lakrosovým týmem. Na otázku, co od letošního turnaje čeká sdělil: „Očekávám, že se nám podaří vylepšit výsledky z našeho posledního vystoupení na MS v roce 2007 a že jako domácí tým budeme hrát na takové úrovni, aby na nás mohli být čeští lakrosoví fanoušci hrdí. Chceme ukázat, že jsme progresivní lakrosový národ a že jsme připraveni začít šlapat na paty nejlepším světovým týmům.“

Mistrovství světa v halovém lakrosu se koná od 21. do 28. května 2011 v Praze v Edenu a zúčastní se ho osm národních týmů včetně největších favoritů Kanady, USA a Irokézů. Soupisky těchto týmů jsou nabity zvučnými jmény ze severoamerické profesionální ligy National Lacrosse League (NLL).

Reklama