Hlavní obsah

Přípravný zápas před boxlakrosovým MS: ČR – Kanada 8 : 15

Ondřej Mika, Tomáš Haisl

Česká boxlakrosová reprezentace sehrála v rámci závěrečné přípravy na nadcházející MS v boxlakrosu přátelský zápas proti obhájcům titulu, týmu Kanady. Světový šampionát začíná již v sobotu 21. května v hale hokejové Slavie v pražském Edenu.

Foto: Vojtěch Weiss

ČR - Kanada, přípravný zápas před MS

Článek
Fotogalerie

Solidně zaplněný radotínský stadion měl jedinečnou možnost vidět nejlepší světové hráče a konečný výsledek 8 : 15 je možné pokládat za úspěch. Oba týmy se v historii potkaly jen jednou, před osmi lety smetli Kanaďané na MS českou reprezentaci 25 : 1. I proto i Kanaďané po radotínském zápase velmi oceňovali pokrok, kterého český lakros za tu dobu dosáhl. Pokud vše půjde podle předpokladů, Česká republika se během letošního turnaje s Kanadou asi nepotká.

Pro Radotín a jeho fanoušky byl tento zápas odměnou a dárkem za práci, kterou investují do rozvoje tohoto sportu.

V posledním přípravném zápase už český výběr vedl hlavní kouč pro mistrovství Jim Veltman, který mohl v týmu přivítat i tři kanadské krajánky Kyla Rosse, Cheta Konecznyho a Jamieho Plunketta. Kyle Ross a Chet Koneczny mají české předky, Jamie Plunkett v ČR dlouhodobě pobývá, a tak splňují kritéria Mezinárodní lakrosové federace pro reprezentaci. Kyle Ross a Chet Koneczny se před necelým týdnem utkali ve finále profesionální National Lacrosse League. Šťastnější byl Kyle, jehož Toronto Rock porazil Washington Stealth 8 : 7.

Pro Jima Veltmana byl zápas také premiérou – poprvé jako kouč nastoupil proti „svému“ týmu. Jim Veltman byl kapitánem týmu Kanady na MS v roce 2003 a dovedl jej k titulu.

Kanadský tým nebyl ještě na zápas v plné síle, jeho první zápas na MS je na programu až v neděli a někteří hráči teprve přijíždějí. I tak bylo ale v jeho kádru pět čerstvých vítězů NLL.

Do utkání lépe vstoupil tým Kanady. Když si domácí gólman Tomáš Říha ještě ani pořádně nestačil sáhnout na míček a už jej třikrát lovil ze své sítě, vypadalo to s českou reprezentací bledě. Tomáš ale pak v průběhu hry předvedl řadu vynikajících zákroků. Český tým se do výraznějších šancí dostal až díky přesilovce v desáté minutě, využít ji však nedokázal.

Domácí fanoušci se tak dočkali až v čase 11:17, kdy se po pěkné individuální akci prosadil útočník Jižního Města Pavel Došlý. Hned po vhazování vybojoval míč Martin Mrlík a poslal do brejku ofenzivní eso českého týmu Petr Poupě, který zamířil přesně do levého horního růžku kanadské brány. Za další minutu už bylo dokonce srovnáno. Tomáš Beran sebral odražený míč a trefil přesně. Kanaďané se však nenechali zaskočit a dvěma přesnými zásahy do konce první periody se opět ujali dvoubrankového vedení 5 : 3.

Po přestávce se sice jako první prosadil český tým, když v oslabení utekl Kyle Ross, pak už ale druhá část utkaní patřila pouze Kanadě. Její útočníci předváděli rychlé pohledné kombinace, ze kterých se českým obráncům točí hlava možná ještě teď. Hru tvořil především kapitán Colin Doyle. Ten během celého zápasu zásoboval útočníky přesnými pasy a vtipnými prohazovačkami. Kanadská ofenziva toho naopak před svou bránou příliš řešit nemusela.

Český tým několikrát podržel gólman Tomáš Říha, který vytáhl několik famózních zákroků, zabránil mnoha gólům a potvrdil, že by na mistrovství světa měl být jedním z tahounů mužstva. Přes výborný výkon Říha během druhé části třikrát inkasoval, a Kanada tak zvýšila náskok už na 8 : 4.

Ve třetí periodě se Češi oklepali a začali lépe kombinovat. V útoku byli vidět především Pavel Došlý a Jiří Košťál. Druhý jmenovaný překvapil Cosma nečekanou střelou poté, co se protlačil před brankoviště. Prosadili se i Radek Skála a po krásné nahrávce Pavla Došlého Martin Tolar. Díky zvýšené aktivitě celého mužstva se několikrát podařilo překonat tvrdou kanadskou obranu a třikrát i jejich brankáře. Třikrát dokázali skórovat i Kanaďané, a tak se šlo do posední přestávky za stavu 7:11.

Během celého zápasu dostali šanci ukázat se před mistrovstvím světa všichni hráči Veltmanova výběru, v poslední části i druhý brankář Marek Dobrý, který se hned uvedl výborným zákrokem. V ní dokázal skórovat Dominik Pešek, poté co Radek Skála vybojoval volný míč na brankovišti. Další góly padaly pouze do české sítě, poslední, patnáctý zároveň se závěrečnou sirénou. I Marek Dobrý předvedl v brance velmi dobrý výkon.

Kanaďané se prezentovali vynikající individuální technikou a skvělým přehledem na hřišti. Zejména duo Colin Doyle a Josh Sanderson české obraně zatápělo, pět gólů vstřelil Stephan LeBlanc.

Přestože česká reprezentace s Kanadou, která platí spolu s Irokézy za největšího favorita světového šampionátu, prohrála, ukázala, že má šanci se na mistrovství světa poprat o přední pozice. „Naším cílem je jednoznačně medaile. Ale víme, že to nebude nic lehkého. Přecejen jsme amatéři a budeme hrát proti profesionálům a nejlepším hráčům světa,“ řekl před turnajem generální manažer týmu Roman Pokorný.

Možnost začít plnit cíl bude mít český tým už v sobotu 21. května, kdy se od 19.30 v pražském Edenu utká se Spojenými státy.

Kompletní program mistrovství světa a spoustu dalších informací najdete na www.wilcprague2011.eu. Záznam zápasu je k dispozici na www.net-tv.cz.

Reklama