Hlavní obsah

Češi na úvod boxlakrosového MS nestačili na USA, Irokézové i Angličané jednoznačně vyhráli

Češi v úvodním zápase na boxlakrosovém mistrovství světa prohráli, herně ale rozhodně nepropadli a domácí fanoušky nezklamali. S týmem Spojených státu, plným profesionálních hráčů, dokázali dlouhou dobu držet krok, nakonec však podlehli 5 : 14.

Foto: Ondřej Mika

MS v boxlakrosu, Slavnostní zahájení

Článek
Fotogalerie

Zápas ČR proti USA následoval ihned po zahajovacím ceremoniálu turnaje. „Je to jedinečná příležitost přivítat v ČR absolutní špičku světového lakrosu,“ uvedl ve svém proslovu prezident České lakrosové unie a generální manažer turnaje Roman Pokorný. Sliby hráčů přenesli Casey Powell z USA a český reprezentant Emil Moravec. Tradiční privilegium zahájit MS pak má tým Irokézů, zakladatelů této hry, pro něž není lakros jen pouhým sportem, ale nedílnou součástí kultury a historie. Indiáni posvětili MS tradičním rituálem pro zdar turnaje.

Pak už na koberec a za hlasté podpory kotle fanoušků nastoupili domácí hráči a nepočínali si proti favorizovanému soupeři vůbec špatně. „Myslím, že jsme předvedli kvalitní výkon, rozhodně jsme si nezasloužili prohrát o devět branek,“ řekl po utkání generální manažer české reprezentace Roman Pokorný.

Utkání začalo pro české barvy velice slibně. Obrana společně s kanadským krajánkem Kurtisem Wagarem v bráně otupila počáteční tlak Spojených států a poté se do útoku dostal i český výběr. Bránkáři na obou stranách hřiště se však skvělými zákroky zasloužili o to, že na světelné tabuli dlouho svítil stav 0 : 0. Vedení se chopilo domácí mužstvo, když se v páté minutě pěknou střelou k levé tyči prosadil po nahrávce kapitána Pavla Došlého Jamie Plunkett. To českému národnímu týmu vydrželo až do konce desáté minuty, kdy během třiceti vteřin otočili Američané brankami Mundorfa a Morisse stav utkání na 2 : 1.

I ve druhé části utkání byla hra vyrovnaná a zaplněné tribuny haly v Edenu mohly sledovat řadu šancí na obou stranách. Hned po dvaadvaceti vteřinách se podruhé v zápase trefil další Kanaďan v dresu České republiky Jamie Plunkett. A když na něj o dvě minuty později parádní letkou zpoza americké brance navázal i Petr Poupě, ujali se vedení opět domácí.

Pak ale začali své šance proměňovat i útočníci Spojených států. Postupně se trefili Reid, Mundorf, Langtry a dvakrát Moriss, který tak v utkání dokonal hattrick. Českému výběru se naopak vypracované příležitosti proměnit nepodařilo, a tak se šlo do kabin za stavu 7 : 3 pro USA.

Třetí dvacetiminutovce dominovaly obrany. Obě mužstva pečlivě bránila a se střelami z dálky si pozorní bránkáři většinou s přehledem dokázali poradit. Ve čtvrtině padly jen dvě branky, bohužel pro domácí barvy obě do české sítě. Nejdříve využil v čase 35:00 přesilovou hru Westervelt, poté se ujal i dalekonosný pokus Buchanana. Český národní tým šel tedy do závěrečné periody za nepříznivého stavu 3:9.

V ní svěřenci trenéra Jima Veltmana nesložili zbraně, snažili se být nadále aktivní a místy Američany přehrávali. V čase 48:38 pro domácí vykřesal naději další kanadský krajánek Kyle Ross. Čerstvý vítěz profesionální severoamerické NLL se po rychlé pohledné akci trefil přesně k pravé tyči americké branky.

To český tým ještě více nabudilo. Útočníci se sice tlačili před gólmana Spojených států Henhawka, vypracované šance však ne a ne proměnit. Oproti úvodu zápasu hráli Češi více individuálně, což bylo pro americkou obranu snazší a třikrát se jí povedlo důsledným tlakem na hráče s míčem získat brejk, který Američané nemilosrdně využili. Do konce utkání dokázali vstřelit pět branek. Na prohře českého týmu nic nezměnil ani gól Konecznyho, který pouze kosmeticky upravil konečné skóre zápasu na 5:14 z pohledu České republiky.

„V dnešním zápase předčily individuální výkony krajánků z Kanady kolektivní výkon mužstva. Kvality jednotlivců ale nestačí. K tomu abychom vyhráli, je potřeba především týmový duch,“ uzavřel Pokorný.

Američané předčili český tým především lepší střelbou. Jejich tým, který na dosavadních mistrovstvích skončil vždy třetí, má letos velké ambice. Jeho kapitánem je jedna z největších lakrosových hvězd současnosti, Casey Powell. Z tohoto pohledu je výsledek českého týmu velmi dobrý.

Irsko – Irokézové 3 : 23

Úvodní zápas turnaje ale už v 10 h obstarali Irové a Irokézové. Indiáni v něm potvrdili úlohu jednoho z největších favoritů celého turnaje a svého soupeře rozstříleli vysoko 23 : 3. Právě proti Irokézům se v neděli od 19:00 postaví ke svému druhému představení na šampionátu český národní tým. Irokézové na minulém MS prohráli ve finále s Kanadou až gólem v prodloužení a jejich motivace získat titul ve své hře, tím spíše, že kvůli problémům s pasy nemohli hrát na loňském fildlakrosovém MS v Manchesteru. Irokézové totiž nikdy neuznali svrchovanost USA a Kanady a stejně jako několik dalších kmenů původních obyvatel Severní Ameriky používají vlastní pasy, které uznávájí kanadské i americké úřady, avšak na mezinárodní úrovni uznávány nejsou. Pro Irokéze je však nepřijatelné cestovat na pasy USA nebo Kanady, zvlášť, když jedou reprezentovat svůj národ. To byl kámen úrazu v Manchesteru, pro pražské MS se podařilo vyjednat výjimku a Irokézové tak k úlevě všech na turnaj dorazili. A proti Irsku, které předvádělo poměrně solidní výkony jak na Memoriálu Aleše Hřebeského, kde řada hrářů nastoupila za tým 1Lacrosse Riggers, tak v přípravném zápase proti Austrálii, prokázali svou lakrosovou kvalitu.

Anglie – Austrálie 20 : 8

Úspěšný start do turnaje mají za sebou také hráči Anglie. Ti si připsali první body za výhru s reprezentací Austrálie, kterou zdolali přesvědčivě 20 : 8. Anglie vedená koučem Chrisem Hallem, který je trenérem týmu NLL Washington Stealth, má v kádru několik vynikajících hráčů ze zámoří. Branku střeží obrovitý Matt Roik, také hráč Washingtonu, v útoku tvoří hru jeho hlavně jeho spoluhráč Tom Johnson, Andrew Suitor z Minnesoty, Shawn Cable, který působil ve Vancouveru a Calgary a nastoupil i Cayle Ratcliff, které má prasklou zápěstní kůstku ze zápasu z minulého víkendu. Naproti tomu Australené mají jen jednoho hráče se zkušeností s profesionálním boxlakrosem. Přece jen není úplně jednoduché adaptovat se z fieldlakrosu na rychlejší boxlakros na omezeném prostoru a zvyknout si na časový limit na střelu, který ve fieldlakrosu neexistuje. Velkou slabinou australského týmu jsou brankáři, kteří sice s ohledem na nedostatek zkušeností nechytají špatně, ale jsou stále o třídu až dvě níže oproti gólmanům soupeřů.

Reklama