Hlavní obsah

Irokézové a Češi předvedli vynikající lakros

Los mistrovství světa pro český národní tým připravil další velice těžkou zkoušku. Do cesty jim totiž postavil zakladatele lakrosu a obhájce stříbra z minulého světového šampionátu – tým Irokézů. I přes urputnou snahu podlehla domácí reprezentace jednomu z největších favoritů turnaje vysoko 5 : 25. V dalších zápasech druhého hracího dne s přehledem vyhráli oba favorité – Kanada nad Slovenskem a USA nad Irskem.

Foto: Ondřej Mika

WILC: CZE vs IRO

Článek
Fotogalerie

Irokézové přijeli do Prahy s cílem vyrvat titul mistrů světa Kanadě. Na minulém MS prohráli až v nastavení finálového zápasu a i do Prahy přivezli vynikající tým. Irokézové se do českého týmu pustili hned od začátku zápasu zostra a na domácí branku se valil jeden útok za druhým. Většina střel však končila ve výstroji výborně chytajícího Říhy. Ten dokázal držet čisté konto až do páté minuty, poté ho prostřelil Dean Hill.

A jako by svým gólem odemkl do té doby zamčenou českou svatyni. Za záda Říhy totiž začal padat jeden gól za druhým. Český tým se na delší dobu usadil v útočném pásmu až při přesilovce, tu však využít nedokázal, a tak přibývaly branky pouze stranu Irokézů. Český tým ale ani zdaleka nehrál rezignovaně. Hráči hnaní davem fanoušků bojovali o každý míč a i nic nedali Irokézům zadarmo. Donutili Irokéze několikrát faulovat a třetí početní výhodu dokázal po přihrávce Jamieho Plunketta přesnou střelou využít Radek Skála, a smazat tak nulu na kontě brankáře Thompsona. Český tým šel však do první přestávky s pětigólovým mankem za stavu 1:6.

Do druhé části nastoupilo lépe domácí mužstvo, paradoxně však inkasovalo jako první. Velice aktivní Skála poté v čase 17:14 utekl po pravé straně hřiště, zamířil přesně do pravého horního růžku Thompsonovy branky a svým druhým gólem upravil na 2:7. Česká reprezentace podávala i nadále sympatický výkon, vypracované šance však na rozdíl od Irokézů nedokázala proměňovat. Ti naopak sebemenší zaváhaní české defenzivy trestali a postupně do Říhovy sítě přidali dalších sedm gólů. Až minutu a půl před koncem druhé periody dokázal další českou přesilovku po sérii přihrávek využít Petr Poupě.

Poté už Irokézové vývoj zápasu kontrolovali. Pečlivě bránili a využívali rychlých protiútoků, kdy se dostávali do přečíslení. Jejich útočníci často chodili ve třech na dva nebo ve dvou na jednoho českého obránce a tyto situace chladnokrevně proměňovali.

Domácí tým předváděl pohledné kombinace, vypracované příležitosti však většinou nedovedl využít. Jedinými českými střelci třetí periody se stali kapitán Došlý a svou druhou trefou v zápase Poupě, který byl po prvním zápase v rámci týmu zvolen nejlepším hráčem a byl dekorován čestnou kravatou, kterou celý hrdě nosil k týmovému polo-tričku.

Do poslední dvacetiminutovky, ve které se do české branky postavil střídající Marek Dobrý, se šlo za rozhodnutého stavu 5 : 21. Ten už svěřenci Jima Veltmana nedokázali zdramatizovat. Navíc ještě celkem čtyřikrát inkasovali. Jako poslední se do střelecké listiny zapsal střídající irokézský brankář Jeff Powles, který při závěrečné české power play dlouhým lobem přes celé hřiště přesně trefil odkrytou domácí branku.

Český národním tým si však i přes prohru 5 : 25 za svůj bojovný výkon vysloužil dlouhý potlesk a děkovačku domácích fanoušků.

Irokézové se v pondělí od 19 hodin utkají o vítězství ve skupině, český tým čeká rozhodující zápas o třetí místo ve skupině a tedy postup do čtvrtfinále v úterý, rovněž od 19 h.

Slovensko – Kanada 1 : 27

Slovenské mužstvo při své premiéře na světovém šampionátu nemohlo narazit na těžšího soupeře, než jsou dvojnásobní mistři světa z Kanady. Ti nováčky na největší mezinárodní boxlakrosové akci vůbec nešetřili a už po první periodě vedli vysoko 13:0. Pod konečným skóre 21:1 je tučně podepsán především útočník Jeff Zywicki, který nastřílel hned sedm branek. Čestný úspěch Slováků zařídil Bradley Vrecko.

Kanadský tým odehrál druhou polovinu zápasu v tréninkovém tempu a gentlemansky slabší tým nedrtil. Slováci tak absolvovali své „zasvěcení“, stejně jako ČR před osmi a Irsko před čtyřmi lety. Pokud u nich půjde vývoj jako v ČR, určitě se postupně dostanou výrazně výše. Slovenští hráči brali zápas jako jedinečnou zkušenost setkat se s nejlepším týmem světa. Jejich klíčovým utkáním ve skupině bude úterní zápas proti Austrálii, se kterou dokázali v přípravném zápase před MS remizovat.

Irsko – USA 1 : 22

Spojené státy si na turnaji připsaly po sobotním utkání s českou reprezentací, kdy zvítězili 14:5, i druhé vítězství. Tentokrát si poradili až překvapivě snadno s týmem Irska, který rozstříleli jednoznačně 22:1. Právě Irové tak budou hlavním soupeřem českého mužstva v boji o třetí místo ve skupině B, které zaručuje postup do dalších turnajových bojů. Zápas Česká republika – Irsko je na programu v úterý od 19:00.

Za americký tým nastoupila v brance Ginny Capiccioni, jediná žena, která se kdy na boxlakrosovém MS objevila. Svými výkony se ale ostatním brankářům zcela vyrovná. Ginny nastoupila jako jediná žena i v několika zápasech profesionální NLL a čeští diváci ji mohli už dvakrát vidět v dresu týmu Megamen Boston na Memoriálu Aleše Hřebeského.

S Iry neměla Ginny moc práce a s jediným gólem za zády měla úspěšnost zásahů 94 %. Irský útok působil dost staticky a hrál možná až s přílišným respektem. Američané, kteří před MS neabsolvovali žádný přípravný zápas, působili kompaktněji a sebejistěji než v úvodním utkání proti ČR a pondělní zápas proti Irokézům bude určitě vynikající podívaná.

Podrobné výsledky a další informace najdete na www.wilcprague2011.eu

Reklama