Hlavní obsah

Irokézové vyhráli skupinu B po strhujícím zápase s USA

Irokézové dokázali v dramatickém závěru zápasu o vítězství ve skupině B na boxlakrosovém mistrovství světa udržet vedení nad týmem USA a vyhráli 11:10. Postupují tak přímo do semifinále turnaje.

Foto: Ondřej Mika

WILC Kanada - Austrálie

Článek
Fotogalerie

Irokézové začali zápas volněji než oba předchozí a dalo by se říct, že vyčkávali, s čím Američané vyrukují. Ty posílil Paul Rabil, hvězda loňského fieldlakrosového MS, na kterém Spojené státy vyhrály a Rabil byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje. Američané se ujali vedení už po 33 vteřinách hry, kdy skóroval Casey Powell. Irokézové pak nevyužili přesilovku při vyloučení Hotalinga a v šesté minutě přidal Powell druhý gól. Po půlminutě na něj ale odpověděl Cody Jamieson a v 10. minutě Jeff Shattler vyrovnal. Atmosféra na hřišti byla napjatá a hráči měli místy hodně práce zkrotit své emoce. Američanům vrátil vedení ve 14. minutě Matt Alrich a stav 3 : 2 pro Američany vydržel až do první přestávky.

V 17. minutě vyrovnal krásným skokem zpoza branky Andrew Secore, ale o dvě minuty později skóroval při signalizované výhodě opět Casey Powell. Mezi mantinely začalo jiskřit a došlo na několik ostřejších zákroků. V tuto chvíli i rozhodčí působili trochu nejistě; i pro ně to byl první vypjatý zápas na MS. V 19. minutě využil Drew Westervelt přesilovku a Američané odskočili na rozdíl dvou gólů. Vzápětí následovalo další vyloučení na straně Irokézů a zdálo se, že se nechávají unést emocemi. Irokézové ale oslabení přestáli a Cody Jamieson snížil na 4 : 5. Dalším vyloučeným Irokézem byl ve 27. minutě Isaiah Kicknosway a tentokrát Američané trestali. Prosadil se Drew Westervelt. Když ve 29 minutě Casey Powel přidal svůj třetí gól v zápase, napětí na hřišti ještě zhoustlo a po sérii zákroků na hranici pravidel byl za držení vyloučen Američan Joseph Smith a o chvíli později se po strkanici neovládl Jack Reid a za svůj zákrok vysokou holí obdržel pětiminutový trest.

Po přestávce Irokézové přečíslení využili a Cody Jamieson nejprve završil hattrick a o dvě minuty později Roger Vyse stáhl na rozdíl jediného gólu. Ve 36. minutě byli po potyčce vyloučeni na straně Irokézů Thomas Francis a na straně USA Drew Westervelt. Hráči obou týmů se ale dokázali koncentrovat na hru a úroveň zápasu vygradovala. Westervelt po návratu z trestné lavice asistoval při gólu Seana Morrise. Po dvou minutách utekl americké obraně Dean Hill a skóroval. Cory Bombery pak potrestal vyloučení Mitchella Belisla, vyrovnal  8 : 8 a v americké brance vystřídal Jasona Henhawka Erik Miller.

Ve čtvrté minutě poslední periody Cory Bombery poprvé strhl vedení na stranu Irokézů. Američané se pak ubránili početní výhodě, ale v 42 minutě vyvezl Cody Jamieson míč přes celé hřiště a úspěšně zakončil. Jeff Shattler byl faulován při úniku a rozhodčí nařídili trestné střílení na americkou branku. Millerovi v něm pomohla tyč. Spolupráce hvězdného amerického dua Casey Powell a Paul Rabil pak přinesla snížení na 10 : 9. V 57. minutě zařídil dvougólové vedení Irokézů Roger Vyse. Drew Westervelt ale vzápětí snížil. Američané pak stupňovali svůj tlak a půldruhé minuty před koncem odvolali brankáře. Irokézové se ale náporu ubránili a získali míč do držení, když zbývalo odehrát necelých půl minuty. Američané zvolili riskantní agresivní a těsný presing v šesti bez brankáře, což je věc vídaná opravdu vzácně. Cody Jamieson ale prokázal své neuvěřitelné zrychlení a pohyblivost a nejen, že unikl dvojici napadajících Američanů, ale navíc si vykoledoval faul, když ho za krk stáhl Jarett Park. Ani po vyloučení se Miller nevrátil do branky a Američané pokračovali v presingu. Irokézové ale zbývajících jedenáct vteřin ustáli a vyhráli celkově 11 : 10. Pro všechny fanoušky byl zápas mimořádným zážitkem a zpočátku vlažné publikum ke konci odměňovalo každou akci a každý zákrok, což ocenily i oba týmy děkovačkou. Irokézové dokázali překonat vypjatou druhou čtvrtinu, udrželi nervy na uzdě a trpělivou hrou zápas otočili. Oby týmy předváděly vynikající hru a zápas byl jednoznačně dosavadním vrcholem turnaje.

Irokézové tak skončili ve skupině B první a postupují přímo do semifinále. V něm nastoupí proti vítězi zápasu mezi druhým týmem skupiny A, což bude s největší pravděpodobností Anglie, a třetím týmem skupiny B, o kterém rozhodne úterní duel mezi Českou republikou a Irskem. Ten začíná v 19 h. Američané se střetnou ve čtvrtfinále s vítězem zápasu Austrálie – Slovensko.

Slovensko – Anglie 7 : 24

Slováci ve svém druhém zápase na MS narazili na tým Anglie. Ten disponuje řadou zkušených hráčů se zkušenostmi z NLL. V brance má Matta Roika z Washington Stealth, v útoku řádí hlavně jeho spoluhráč z NLL Tom Johnson. Ani ne po minutě hry otevřel skóre Jamie Tasko a po první čtvrtce vedla Anglie jednoznačně 6 : 0. Za Slováky se prosadil až v 19. minutě Martin Čulman, který snižoval na 1 : 7. Skóre na anglické straně ale dál utěšeně narůstalo a nakonec se zastavilo na hodnotě 7 : 24. Tom Johnson dal 6 gólů, James Delaney 5, na slovenské straně dali po třech gólech Martin Čulman a Martin Kramár. Slováky čeká zápas s Austrálií, ve kterém se rozhodne o třetím místě ve skupině a účasti ve čtvrtfinále.

Kanada – Austrálie 26 : 2

Kanaďné sehráli další „exhibiční“ zápas a rozdrtili protinožce 26 : 2. Poprvé se na turnaji představili Dan Dawson a John Grant jr. a okamžitě se stali postrachem australské obrany. Dawson nasbíral v tomto jediném zápase 11 bodů. Stephen LeBlanc dal 5 gólů. Za Austrálii korigovali v 5. minutě Caleb Hall a v 56. Darren Nicholas. Austrálie má slabinu v brankářích a ačkoliv jsou její hráči fyzicky velmi dobře disponovaní, prostor mezi mantinely je trochu tísní.

Kanaďany čeká v úterý jediný soupeř, který by je mohl v základní skupině trochu potrápit – Anglie.

Průběžné pořadí kanadského bodování vede Američan Casey Powell s 18 body (9 + 9), následován Irokézem Corym Bomberym (7 + 11). Nejlepší z českého týmu je Jamie Plunkett na 27. místě (2 + 3).

Podrobné výsledky a další informace najdete na www.wilcprague2011.eu.

Reklama