Hlavní obsah

Další čas národní hrdosti: český lakros je v semifinále MS! A hraje doma

PRAHA

Neuplynuly ani dva týdny od skvělého tažení české hokejové reprezentace mistrovstvím světa na Slovensku, které stejně jako každý rok vyburcovalo k národní hrdosti malou zemi uprostřed Evropy. Pokud jste ještě nezabalili čeké vlajky a vyléčili si hlasivky, přesměrujte svou nevychladlou euforii jinam. Vždyť reprezentace v boxlakrosu hraje v pátek poprvé v historii semifinále mistrovství světa. A to dokonce doma - v pražském Edenu!

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

Čeští reprezentanti po postupu do semifinále MS

Článek

Autor těchto řádků se dlouhých 15 let věnuje psaní o hokeji a absovoval už řadu nejvýznamnějších světových akcí, lakros však viděl včera na vlastní oči teprve podruhé v životě. Přesto odcházel po čtvrtfinále MS mezi Českem a Anglií uchvácen z nasazení a šikovnosti hráčů, dramatického a atraktivního vývoje zápasu.

Duelu, který poprvé v historii posunul český boxlakros mezi nejužší světovou špičku, nechybělo takřka nic. Už po sedmi minutách vedl favorit z Anglie o dvě branky,  bojovný český tým během druhé čtvrtiny vyrovnal. Angličané odpověděli dalšími dvěma góly v řadě, ale pak se teprve začaly dít věci.

Hráči Anglie se během zápasu s českým týmem pořádně zapotilifoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

V 28. minutě naprosto nepochopitelně vyrazil z branky anglický gólman Roik a fauloval jednoho z domácích hráčů, za což inkasoval pět minut na trestné lavici. Ty si mimojiné opravdu odseděl, v brance jej vystřídal náhradník. A Češi předvedli divákům v Edenu parádní podívanou. Během necelé minuty padly do anglické branky tři góly a z nepříznového stavu 3:4 bylo najednou skóre 6:4 pro Česko.

Tým Anglie dokázal brzy snížit na rozdíl jediné branky, ale pak už stateční Češi proměnili zápas v exhibici. Čtvrtý tým z posledního MS nabitý hvězdami z profesionální severoamerické ligy NLL porazili nakonec 12:7 a budou hrát dnes od 19 hodin o postup do finále. A to byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Radost českého týmu po postupu do semifinále MSfoto: Sport.cz/Jirka G. Novák

Kromě parádních kombinací šikovných hráčů s holemi uvidíte i řadu hodně ostrých soubojů u mantinelů. Boxlakros totiž rozhodně není hrou pro slečinky a některé střety si občas nezadají s tvrdými nárazy v ledním hokeji. Navíc proti Česku nastoupí Irokézové, kteří tento sport před stoletími vymysleli. Výběr původních obyvatel Severní Ameriky patří i letos k největším adeptům na zlato.

Podrobné výsledky a další informace najdete na www.wilcprague2011.eu

Reklama