Hlavní obsah

Češi na boxlakrosovém MS zdolali Anglii a budou hrát o medaile

Ondřej MikaSport.cz

Český tým předvedl ve čtvrtfinálovém zápase proti Anglii vynikající výkon, vyhrál 12:7 a nastoupí v semifinále domácího mistrovství světa v boxlakrosu proti Irokézům. Zápas proti Anglii byla pro českou reprezentaci trochu odplata za porážku na MS v Halifaxu před čtyřmi lety. Tehdy ve velmi emotivním a vypjatém zápase zvítězili Angličané, i díky několika sporným výrokům rozhodčích.

Foto: Ondřej Mika

Jiří Košťál se chystá skórovat před anglickým brankářem Roikem

Článek

Hned po 30 vteřinách hry ale šel na trestnou lavici za krosček Kanaďan ve službách českého týmu Jamie Plunkett a přesilovku ve čtvrté minutě využil Manwaring. Podobná situace se opakovala o tři minuty později, kdy hráli Angličané dokonce dvojnásobnou přesilovku. Martin Kostka pykal také za krosček, zároveň se sloučil trest za špatné střídání a druhý gól Anglie přidal veterán NLL Shawn Cable.

Brankář Anglie Matt Roik pak zmařil několik velmi dobrých šancí českého týmu. Na druhé straně se několikrát vyznamenal český gólman Kurtis Wagar. Přes nepříznivý stav Češi pokračovali ve své hře a výslekem bylo, že Jamie Plunkett ve 13. minutě snížil, a po první čtvrtině byl stav 2:1 pro Anglii.

I ve druhé periodě pokračovala lakrosová bitva, kterou sledovala plná hala v Edenu. Fanoušci opravdu dokázali udělat vynikající atmosféru, která předčila i předchozí MS. V hale byl ohlušující rachot a z hromadného hvízdání, pokud se fanouškům nelíbil výrok rozhodčích, běhal mráz po zádech. Češi nejprve dokázali ubránit přesilovku při vyloučení Koneczného a ve 20. minutě po krásném naskočení do brankoviště přidal Jamie Plunkett svůj druhý gól.

Češi byli v tu chvíli na koni a Matt Roik se snažil zdržet rozehrání, jen velmi pomalu se sbíral se země a otálel, ale rozhodčí, kteří se s ním velmi dobře znají z NLL, na tuto hru nepřistoupili, nechali rozehrát face-off a výsledkem byl vzápětí další gól, který za záda ne úplně koncentrovaného Roika poslal Petr Poupě.

Čeští reprezentanti děkují divákům po vyhránem zápase s Angliífoto: Ondřej Mika

Ve 23 minutě došlo k další sérii vyloučení. Nejprve dostali Angličané trest za špatné střídání, následně šel na trestnou lavici za sekání Jakub Říha a o čtvrt minuty později ho tam doplnil Adam Kostka za zákrok zezadu. Angličané početní výhodu bezezbytku využili; při hře čtyř proti třem skóroval Manwaring a po návratu potrestaného Angličana využil zbytek přesilovky Cable a otočil stav na 5:4 pro Anglii.

Byl to ale opět Plunkett, kdo srovnal svým třetím gólem v zápase. Ve 27. minutě unikl Martin Mrlík a do vedení se dostali opět Češi. V čase 27:08 srazil brankář Roik zezadu Kyla Rosse, který zcela osamocený přijímal přihrávku do brejku. Roik si vysloužil pětiminutový trest, který musel odpykat osobně a jeho náhradníka Paula Terryho okamžitě prostřelil Jiří Košťál. V předposlední minutě unikl českým obráncům Johnson a snížil. V samém závěru periody Češi získali míč, vzali si time-out a odvolali brankáře, což je v lakrosu běžná herní varianta na konci čtvrtin. Angličané čekali, jakou kombinaci vymyslí Petr Poupě, který rozehrává většinu přesilovek, ten ale nekompromisní ránou vymetl šibenici Terryho branky.

Po přestávce roztočili Češi ve zbývající části dlouhé přesilovky neskutečný kolotoč nahrávek a šancí a anglická obrana nevěděla kam dřív. Několik střel zastavil brankář Terry, ale na ránu Poupěte ve 33. minutě byl krátký. Češi velmi dobře bránili a byli lepší při sbírání volných míčů. V 37 minutě sice dovršil hattrick Manwaring, ale v 39. minutě utekl při vlastním oslabení Kyle Ross a ač tísněn, prostřelil navrátivšího se Matta Roika. Stav 9 : 6 vydržel až do třetí přestávky, navzdory přísnému vyloučení Jakuba Nováčka za podražení.

Hned v první minutě čtvrté periody nalil Radek Skála Plunkettovi a ten zvýšil na rozdíl čtyř branek. Češi nepouštěli Angličany do šancí a byli velmi důrazní v obraně. Angličané se usilovně snažili, ale jejich pokusy bezmocně končily mimo nebo na chráničích vynikajícího Wagara. Neuspěli ani při přesilovce od 47. minuty. Naopak Češi dokázali udržet v útoku pohyb, kombinovali a s přehledem hráli na maximální využití časového limitu na střelu. Angličani už neměli síly na agresivní presink.

Další kombinaci zakončil v 54. minutě po nahrávce Radka Skály svým čtvrtým gólem Poupě, který byl jednoznačně jednou z hvězd zápasu. V 58. minutě snížil šťastnou střelou Cable, ale o minutu později potvrdil české vedení po hezkém individuálním průniku Dominik Pešek. V poslední minutě ještě Roik neudržel nervy a vykoledoval si trest za sekání.

Češi vyhráli zaslouženě 12:7 a postoupili do semifinále mistrovství světa, což je historický úspěch. Jim Veltman dokázal tým na zápas skvěle připravit a Češi sehráli utkání přesně, jak chtěli. Potvrdili, že patří do širší světové špičky hned za hvězdnou trojici Kanada, Irokézové, USA, jejichž týmy jsou sestaveny výhradně z profesionálních hráčů.

Soupeřem Čechů v semifinále bude tým Irokézů a asi se nedá předpokládat, že by na ně po porážce 25:5 v základní skupině náš tým mohl stačit. Druhou semifinálovou dvojici tvoří obhájce titulu Kanada a velmi ambiciózní tým USA a rozhodně to bude zajímavý zápas.

USA - Austrálie 28 : 2

Američané narazili na Austrálii, kterou do čtvrtfinále katapultoval fakt, že skupina A byla výrazně lehčí. Celý zápas se hrálo na jednu branku, Američané nechali odpočívat své největší hvězdy, například brankáře Erika Millera nebo útočníka Caseyho Powella. V brance USA se tak střídala Ginny Capicchioni – jediná žena, která se kdy účastnila boxlakrosového MS – a Jason Henhawk, každý z nich pustil jen jediný gól. V útoku si s chutí zastříleli hlavně Paul Rabil, který dal šest gólů, a Drew Westervelt (4).

Slovensko – Irsko 5 : 10

V úvodním zápase čtvrtečního programu se střetly poslední týmy ze základních skupin v boji o celkové 7. místo. Druhý zápas je čeká zítra. Vzhledem k malému počtu zápasů, které by tyto týmy jinak odehrály při daném turnajovém systému bylo totiž rozhodnuto, že se o sedmé místo bude bojovat ve dvou zápasech. Nováček turnaje, tým Slovenska, nastoupil proti Irsku. Zatímco Slováci počítali s tím, že na turnaji budou hlavně sbírat zkušenosti a jejich umístění není překvapením, Irové měli jistě vyšší ambice. Jejich tým se od minulého MS zlepšil, ale bohužel pro ně byli nasazeni do výrazně těžší základní skupiny.

Do zápasu vstoupili lépe Irové a po třech minutách otevřel skóre Kevin Owens. Stejný hráč zvyšoval v 10. minutě v přesilovce. Martin Čulman ve 13. minutě snížil, také při přesilovce, a před první přestávkou tak byl stav 1 : 2. Druhá čtvrtina byla na góly chudá. V 19. minutě při další přesilovce zvýšil Tim O’Connor a po třech minutách přidal další gól Brian Gillis, čímž se účet za polovinu zápasu uzavřel.

Průběh třetí čtvrtiny poznamenala čtyři vyloučení na straně slovenského týmu, někdy diskutabilní. Irové dokázali využít první přesilovku – ve 34. minutě skóroval O‘Connor, další gól přidal o minutu později Caulfield. Čulman pak dokázal snížit, ale v 39. minutě zvyšoval na 7:2 McTernan. Do konce periody se strefili za Iry ještě Owens a Gillis, v poslední minutě ještě snížil Janič.

Do začátku závěrečné části vstoupili Slováci dobře. Ivan Černák přidal čtvrtý gól Slovenska a Róbert Kollár ve vlastním oslabení v 56. minutě pátý. Poslední slovo ale měli Irové, za které při další přesilovce upravil na konečných 10 : 5 Brian Gillis.

Semifinále se v pražské hale v Edenu hrají v úterý od 16 hodin (Kanada – USA) a od 19 hodin (Irokézové – ČR). V neděli je od 13 h na programu zápas o 5. místo mezi Anglií a Austrálií, od 16 h se střetnou poražení semifinalisté o bronz a turnaj vyvrcholí finále v 19 h.

Další informace najdete na www.wilcprague2011.eu.

Reklama