Hlavní obsah

Česko nestačilo na Irokéze, zahraje si o bronz

Zázrak se nekonal. Česká boxlakrosová reprezentace v semifinále mistrovství světa po vyrovnaném zápase podlehla favorizovaným Irokézům 6 : 19. V sobotu se v boji o bronzovou medaili popere v sobotu od 16 h s týmem Spojených států, které prohrály s Kanadou 10 : 15. O titul tedy budou již potřetí v historii bojovat stejné týmy.

Foto: Ondřej Mika

WILC: Kanada - USA

Článek
Fotogalerie

V semifinále mezi ČR a Irokézy se očekával jednoznačný zápas a jasná výhra Irokézů, český národní tým jim ale cestu do finále světového šampionátu notně ztížil. Češi se rozhodli, že sestava pro tento zápas se bude skládat výhradně z hráčů žijících a trénujících v České republice a nebude využívat krajánků ze zámoří. A ačkoliv Irokézové nehráli úplně na sto procent, potvrdilo se, že i čistě domácí český tým dokáže proti hráčům z absolutní světové špičky odehrát důstojný zápas, což bylo před několika málo lety nepředstavitelné.

Do utkání vstoupil lépe domácí celek. Favorizované Irokéze zaskočil a hned v úvodu si vypracoval dvě čisté gólové příležitosti. Pokusy Martina Tolara i Tomáše Berana však skončily ve výstroji brankáře Goodleafa.

A tak se z vedení po volnějším začátku radoval severoamerický celek. Ten totiž naopak využil všechny šance a v osmé minutě vedl už 3 : 0. Český tým byl však navzdory očekávání i nadále aktivnější. Střely domácích útočníků však zastavil výborně chytající irokézský gólman. A když už ani on nestačil, pomohly mu tyčky jeho brány. Až v čase 13:09 zařídil domácím fanouškům první gólovou radost Radek Skála, který se protáhl po pravé straně hřiště a po samostatném úniku přesnou střelou nedal Goodleafovi šanci.

V druhé části navýšil vedení Irokézů Jamieson, na druhé straně ale dvěma zásahy z dálky během jedné minuty snížil na rozdíl jediného gólu Petr Poupě. Stav 4 : 3 však vydržel pouhých 40 vteřin. Poté se přesnou střelou k pravé tyči opět prosadil Thomas Francis. Od té doby převzali otěže zápasu pevně do svých rukou Irokézové a do konce periody se stačili trefit ještě šestkrát. Umazat manko z nepříznivého stavu 3 : 11 se nepodařilo ani českému kapitánovi Pavlu Došlému, který neproměnil samostatný nájezd nařízený po faulu na unikajícího Jakuba Říhu.

Skóre další periody opět jako první otevřeli Irokézové, když hned v první minutě rozvlnil síť české branky Jeff Shattler. Severoamerický tým pak dobře kombinoval a po pěkných akcích navýšil stav už na 14 : 3. V čase 37:37 ještě korigoval svým druhým gólem v utkání aktivní Skála.

Úvod poslední dvacetiminutovky patřil opět domácímu výběru. Už po 28 vteřinách skóroval v oslabení Emil Moravec a hned o minutu později i Adam Kostka. Irokézové si však pohodlný šestigólový náskok s přehledem hlídali a do konce utkání ho stačili ještě pěti brankami navýšit na konečné skóre 19 : 6.

Češi však favorizovaného soupeře notně potrápili. Výborně zachytal brankář Tomáš Říha. Na počet střel dokonce Češi zvítězili 46 : 45, ale efektivita střelby byla výrazně slabší než u soupeře. Ten dominoval i v počtu získaných volných míčů. Pro český tým byla ale už sama účast v semifinále úspěchem a každé utkání proti Irokézům je pro české hráče svátkem, což dokázalo i sympatické gesto, kdy Češi pozvali soupeře k tradiční děkovačce, kterou pro tým připravuje po každém zápase skvěle fandící český fanclub.

Kanada – USA 15 : 10 

Američané přivezli do Prahy ambiciózní tým, který měl za cíl zlepšit dosavadní třetí místa z předchozích mistrovství. Poté, co v základní skupině podlehli Irokézům, narazili v semifinále na obhájce titulu, Kanadu.

Na začátku zápasu dominovaly obrany a až v desáté minutě se prosadil jeden z nejlepších světových hráčů, Kanaďan John Grant jr. Po minutě šel důrazně za odraženým míčem na kanadském brankovišti Casey Powell, pro změnu jedna z největších amerických hvězd, a vyrovnal. John Grant ale pak předvedl neuvěřitelnou střelu zadovkou a bylo to 2 : 1. I na tenhle gól Američané našli odpověď, ve 13. minutě vyrovnával Kevin Buchanan. Před první přestávkou poslal Kanadu do vedení Duch Rhys.

Na začátku druhé periodě dvakrát zaúřadoval Dan Dawson, zejména jeho druhý gól byla lakrosová paráda. Kanada rázem vedla o tři góly. Američané ale rozhodně nesložili zbraně a zásluhou Caseyho Powella, Brendana Mundorfa a Kevina Buchanana postupně srovnali a o půli byl tedy stav 5 : 5.

Hned v první minutě se prosadil Duch Rhys a Kanada opět vedla. O chvíli později už byl po střele Johna Granta rozdíl dvoubrankový. Matt Alrich sice v 34. minutě snížil, ale Duch Rhys a Colin Doyle a znovu Duch Rhys utrhli vedení na 10 : 6 a tahle pasáž hry se ukázala jako rozhodující.

Po třetí přestávce Američané vystupňovali tlak a Brendan Mundorf prostřelil Matta Vince. Colin Doyle a po něm dvakrát Dan Dawson ale zvýšili náskok na 13 : 7. Američané dál zuřivě útočili, Casey Powell se v 56. minutě prosadil dvěma slepenými góly. Na 14 : 9 zvyšoval Jeff Zywicky. Prosadila se nakonec i druhá hlavní hvězda USA, Paul Rabil, který exceloval na loňském fieldlakrosovém MS. Američané nakonec stejně jako v zápase proti Irokézům zkusili agresivní presing bez brankáře, ale Jeff Moleski dokázal svému obránci utéct a gólem do prázdné branky zaokrouhlil skóre zápasu na 15 : 10. Čeká nás tak finále Kanada – Irokézové a rozhodně bude na co koukat, protože pro oba týmy neberou jako úspěch nic jiného než zlato.

Slovensko – Irsko 10 : 7

Historicky první výhry na mistrovství světa se dočkal také výběr Slovenska. V druhém souboji o sedmé místo porazil tým Irska 10 : 7, ale protože první zápas prohrál o pět gólů, skončil nakonec na turnaji osmý. Každopádně i toto závěrečné vítězství je pro Slováky velkým povzbuzením. Na MS se zlepšovali zápas od zápasu. Největším počtem gólů se na slovenském úspěchu podíleli Ivan Černák se čtyřmi a Martin Kramák se třemi góly. Bradley Vrecko přidal další dva a Martin Čulman jeden. Na straně Irů byl nejlepším střelcem Brian Gillis se čtyřmi zásahy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články