Hlavní obsah

Nabitý lakrosový víkend: finále Evropské ligy a souboj Češek s Němkami

Jan Barák, Ondřej Mika

Evropská lakrosová liga (ELL) dospěla do finálových bojů. Celkem šest týmů, poskládaných ze 150 hráčů deseti evropských zemí a Kanady, se střetne v souboji o vysněný pohár neoficiálních evropských boxlakrosových šampiónů. Atraktivní turnaj čeká i lakrosistky – špičkové české ženské týmy se postaví soupeřkám z Německa.

Foto: Richard Bartoš

Evropská lakrosová liga, Bats Lacrosse – ELL Blue

Článek
PŘÍMÝ PŘENOS: V sobota 22. října od 19 hodin můžete sledovat přímý přenos finále Evropské lakrosové ligy ZDE.

ELL má za sebou tři turnajové víkendy, které určily postavení týmů pro play-off. Nejlepší výchozí pozice vybojovali ELL Blue pod vedením Jiřího Pechara a LC Bison Radotín s trenérem Patrikem Procházkou. Oba tyto týmy postupují z prvních dvou pozic celkové tabulky přímo do sobotního semifinále. Ostatní čtyři celky musí absolvovat páteční čtvrtfinálové duely.

Evropská lakrosová liga, Bats Lacrosse – ELL Bluefoto: Richard Bartoš

Nejprve se od 18 h střetnou aktuálně třetí tým celkového hodnocení Prague Sports se šestým týmem Old Dogs Plzeň. Favoritem tohoto zápasu jsou Prague Sports, koučovaní Pavlem Semerákem. Mezi jejich hlavní opory patří brankář Dominik Sika, obránce Martin Mrlík a útočné duo Pešek – Skokan. Old Dogs mohou v tomto utkání jedině překvapit. Do sestavy se manažerovi Zdeňkovi Stuchlovi vrací uzdravený Martin Preisler a nastoupí také Petr Gheorghe, který na posledním turnaji chyběl. Old Dogs budou opět spoléhat především na výbornou formu svého gólmana Jakuba Mareše a na kompaktní výkon celého týmu.

Ve druhém čtvrtfinále se proti sobě postaví vítěz posledního turnaje Bats Lacrosse (manažer Viliam Čulman), kteří se v Plzni představili ve velmi dobrém světle, a tým ELL Orange. Větší šance na vítězství v tomto duelu se dávají Bats, za něž nastoupí i zámořské posily – brankář Scottie Komer a útočníci Jamie Plunkett a Mike Gillan. Jejich útočná síla ve spolupráci s Pavlem Došlým, Adamem Ondráčkem a Vojtěchem Weissem je obrovská. Proti této ofenzivní smršti postaví kouč „Oranges“ Roman Pokorný precizní obranu v čele s Martinem Hodaněm a Janem Pennigerem. Utkání začíná ve 20 h.

V prvním sobotním semifinále od 13 h uvidíme vítěze základní části ELL Blue, ovšem bez jejich nejlepšího střelce Jiřího Košťála, který si ve finále plzeňského turnaje poranil koleno. Připomeňme, že ve finále plzeňského turnaji zvítězili „Bats“ nad ELL Blue 17 : 6, ale „Blues“ chybělo několik klíčových hráčů.

Ve druhém semifinálovém souboji od 14.30 h se střetne LC Bison Radotín, druhý tým základní části, s vítězem druhého čtvrtfinále. Výkon Bisonů obvykle roste s významem utkání a jejich cíl před startem ELL byl jasný – probojovat se do finále. Jestli se to ale týmu manažera Leoše Nováka podaří, uvidíme až v sobotu.

Evropská lakrosová liga, Prague Sports – LC Bison Radotínfoto: Richard Bartoš

Rozpis zápasů finále ELL:Pátek 21. 10. 2011 18.00 – 1. čtvrtfinále: Prague Sports–Old Dogs Plzeň 20.00 – 2. čtvrtfinále: Bats Lacrosse–ELL Orange

Sobota 22. 10. 2011 13.00 – 1. semifinále 14.30 – 2. semifinále 16.00 – zápas o 5. místo 17.30 – zápas o 3. místo 19.00 – finále

Hraje se na hřišti LCC Sokol Radotín (Vykoukových 622/2, Praha-Radotín). Všechny zápasy můžete sledovat živě na www.sport.cz/ostatni/lakros/prenos. Podrobné informace a statistiky předchozích turnajů najdete na www.europeanlacrosseleague.eu.

Česko–německý pohár žen Další významnou lakrosovou akcí, která se o víkendu v Radotíně odehraje, je Česko-německý pohár v ženském lakrosu. V něm nastoupí dva nejlepší české týmy – LCC Radotín a SK Lacrosse Jižní Město – proti svým soupeřkám z Německa – týmům DHC Hannover, HTHC Hamburg a München Rot-Weiss. Turnaj se hrál poprvé před dvěma lety v Hannoveru a jeho vítězkami se staly hráčky Radotína, které dominují i české ženské lakrosové soutěži. Hraje se na fotbalovém stadionu v Radotíně (Ke Zděři 1111). V sobotu jsou na programu zápasy základní skupiny, v neděli se od 9 a 10 hodin hrají semifiále. Po nich následují zápasy o celkové 3.–5. místo a turnaj vyvrcholí finále od 14.30. Podrobný rozpis najdete na www.prgsports.com.

Česko-německý pohár 2009foto: Ondřej Mika

Reklama