Hlavní obsah

Bats Lacrosse zvítězili v prvním ročníku Evropské lakrosové ligy

Jan Barák

Ve strhujícím finálovém boji potvrdil tým Bats Lacrosse vzrůstající kvalitu a po dvou vyrovnaných periodách rozhodl díky dvěma brankám Michaela Gillana a jedné Vojtěcha Weisse o svém vítězství nad Prague Sports 8 : 5. Bats tak získali historicky první titul v Evropské lakrosové lize.

Foto: Josef Štěpán

Finále ELL 2011, Bats Lacrosse - Prague Sports

Článek
Fotogalerie

Finále ELL se od počátku hrálo velmi svižně a již ve třetí minutě se poprvé prosadil útočník Bats Vojtěch Weiss, který poslal do sítě odraženou střelu Jamieho Plunketta, a zahájil tak své skvělé střelecké představení. V dalším průběhu dominovali oba brankáři, Scott Komer a Dominik Sika, a žádný z dalších střelců se dlouho nemohl strefit. Až v polovině jedenácté minuty se to podařilo Františku Marhoulovi z Prague Sports, když se dokázal prosadit na brankovišti a srovnal na 1 : 1.

V sedmnácté minutě se „Sports“ dostali do vedení, když Jan Skokan zaskočil Komera překvapivou střelou k bližší tyči. V polovině utkání padlo v rychlém sledu v rozmezí pěti minut pět branek. Nejprve vyrovnal stav utkání Adam Ondráček chytrou střelou přes hráče, aby za necelou minutu opět vrátil vedení na stranu Prague Sports Dominik Pešek, který zakončil po krásné kombinaci v přesilové hře při vyloučení Jana Hanáka. Dvacátá osmá minuta finále byla šťastná pro Bats. Nejprve ze svého typického místa na brankovišti vyrovnal Vojtěch Weiss a za dalších 23 vteřin uspěl  střelou mezi nohy Dominika Siky Jamie Plunkett. Do druhé přestávky však nakonec šly oba týmy za nerozhodného stavu – „Sports“ srovnali díky skvělé individuální akci Martina Čulmana, který připravil šanci pro Dominika Peška a ten tváří v tvář Komerovi nezaváhal.

Poslední perioda celé letošní Evropské ligy tak slibovala zajímavou podívanou. A skutečně se bylo na co dívat a závěrečné dějství rozehřálo poněkud zkřehlé diváky na tribunách. V polovině periody se ukázala síla kanadské posily Bats Michaela Gillana. Dvěma brankami během jedné minuty pomohl svému týmu poprvé v zápase ke dvoubrankovému vedení. Za další minutu vstřelil Vojta Weiss už svou třetí branku, opět prakticky ze stejného místa jako ty předchozí, a nasměroval svůj tým ke konečnému vítězství. Hráči Prague Sports už nenašli sílu ke zvratu a musejí se spokojit v letošním ročníku s druhým místem. Závěrečné minuty ještě přinesly mnoho zajímavých momentů včetně dvou samostatných nájezdů, po jednom na každé straně. Dominik Pešek na rozdíl od Pavla Došlého uspěl, a zmírnil tak porážku svého týmu na 5 : 8.

Tým manažera Viliama Čulmana si titul evropského šampiona plně zaslouží. Po počátečních nezdarech se jako rozhodující ukázalo angažování kanadské posily Michaela Gillana, který především ve spojení s Jamie Plunkettem a Vojtou Weissem představovali nebývalou ofenzivní sílu. Michael Gillan byl také po zásluze vyhlášen nejlepším útočníkem Evropské ligy.

Druzí Prague Sports mohou být se svým účinkováním v ELL také spokojeni. Trenérovu Pavlu Semerákovi se podařilo během úvodních turnajů tým, složený z hráčů 13 (!) klubů celé Evropy, konsolidovat a zejména příchod reprezentačního obránce Martina Mrlíka pomohl lépe organizovat defenzívu. V útočné činnosti spoléhali „Sports“ především na střelecké kvality Dominika Peška, který se s 41 brankami stal nejlepším střelcem ELL.

V zápase o bronz porazil tým LC Bison Radotín výběr ELL Blue 7 : 2. Třetí místo je pro Bisons, kteří se netajili nejvyššími ambicemi, jistě zklamání. Tým doplatil na určitou nevyrovnanost – vedle mnoha elitních hráčů hráli také hráči méně zkušení, a tým tak působil narozdíl například od Prague Sports nekompaktně.

Čtvrtou pozici obsadil vítěz základní části tým ELL Blue. V play-off se „modrým“ nedařilo a podlehli vcelku hladce jak v semifinále Bats, tak v souboji o třetí místo LC Bisons. Absence zraněného elitního střelce Jiřího Koštála se ukázala jako rozhodující, Blues vstřelili v obou zápasech play-off pouhých pět branek a to na postup na vyšší příčky nestačilo.

Pátou pozici vybojovali v krásném zápase plzeňští mladíci z Old Dogs Plzeň, když přehráli ELL Orange 7 : 6. Tak jako v celé soutěži i tomto zápase spoléhali především na brankáře Jakuba Mareše. Tento teprve sedmnáctiletý gólman byl také nakonec vyhlášen nejlepším brankářem celé ELL. Na zisku páté příčky měl v posledním zápase zásluhu zejména Miroslav Polách, autor čtyř branek, z toho dvou při vlastním oslabení.

Výsledkovou tabulku ELL 2011 uzavírají ELL Orange. „Oranges“ chyběly především výrazné osobnosti, které by v rozhodujících momentech dovedly tým k vítězství. Jejich hra se příchodem posil Martina Hodaně a Jana Pennigera zlepšila, ale na lepší umístění to v konkurenci ELL nestačilo.

Konečné pořadí 1. Bats Lacrosse 2. Prague Sports 3. LC Bison Radotín 4. ELL Blue 5. Old Dogs Plzeň 6. ELL Orange

Nejlepší brankář – Jakub Mareš (Old Dogs Plzeň)

Nejlepší obránce – Martin Čulman (Prague Sports)

Nejlepší útočník – Michael Gillan (Bats Lacrosse)

Vítěz kanadského bodování – Dominik Pešek (Prague Sports)

Podrobné výsledky a statistiky naleznete na www.europeanlacrosseleague.eu, záznamy všech utkání pak na www.net-tv.cz.

Reklama