Hlavní obsah

ME: Češi podlehli Skotsku v prodloužení a zkomplikovali si cestu do čtvrtfinále

Ondřej Mika

Český fieldlakrosový tým v klíčovém zápase základní skupiny mistrovství Evropy podlehl Skotsku až v nastavení 12:13. Skotové tak postupují přímo do čtvrtfinále, Češi si musí postup mezi nejlepších osm vybojovat v úterní play-in game proti Nizozemsku. Češky si poradily si Lotyškami, v dnešním dopoledním zápase ale podlehly Skotkám 7:10.

Foto: Ondřej Mika

ME v lakrosu, ČR vs. Skotsko

Článek
Fotogalerie

Český tým vstoupil do zápasu nervózně a několikrát se velmi lacino připravil o míč v útoku. Ani Skotové ale nebyli příliš nebezpeční, na obou stranách se několikrát vyznamenali brankáři. První gól zápasu vstřelil soupeř, a to při dvojnásobné přesilovce. Výsledkem 1:0 také skončila první čtvrtina.

Ihned po přestávce za Skoty opět v přesilovce zvýšil Troy Kachor a když ve 23. minutě přidal Dan Heighway na 3:0, nevypadalo to s českým týmem moc dobře. Ve 27. minutě ale přesně zamířil Dominik Pešek a otevřel skotskou bránu. Radek Skála přidal ve 28. minutě druhý gól a český tým zvedl hlavu. Když ve 37. minutě Jakub Nosek využil přesilovku a vyrovnal, začalo to vypadat na obrat. Radek Skála o minutu později poslal další projektil za záda brankáře Bollanda. Závěr třetiny jednoznačně patřil našim. Skvělou kombinační akci zakončil 40 sekund před přestávkou Jiří Loskot a vteřinu před koncem periody upravil na 6:3 pro český tým Jakub Nosek.

Češi ovládli i začátek druhé půle. Jakub Nosek hned v první minutě nabil Jamiemu Plunkettovi a stejný hráč skóroval takřka vzápětí, poté, co Martin Mrlík vytáhl míč z rohozu rovnou do brejku. Stav 8:3 vypadal velmi nadějně. Ve 44. minutě Skoti český rychlík přibrzdili, skóroval Dan Heighway, Jamue Plunkett ale přidal svůj třetí gól. Hra se vyrovnala. Troy Kachor ve 48. a 51. minutě přidal dva góly, na ten druhý odpověděl Jakub Nosek. Ještě před přestávkou se strefil Troy Kachor a stanovil stav po třech periodách na 10:7.

Ve čtvrté periodě Skotové vytvořili tlak. Dva slepené góly v 65. a 66. minutě Skoty nabudily a když v 68. minutě Jesse Fehr vyrovnal, začínalo se znova. Češi se oklepali a další nápor ustáli. Dominik Pešek v 73. minutě opět strhl vedení na naši stranu. Tři minuty před koncem hrací doby dostal český brankář Tommy Kralovenec velmi přísný trest za nesportovní chování, když odstrčil dotírajícího útočníka, a do branky musel Jakub Mareš. Skotům se podařilo záhy přesnou střelou Matta Careyho vyrovnat. Česká obrana v závěru hry dokázala Skoty udržet a získat míč. Adam Podroužek měl šanci skórovat třicet vteřin před koncem, střílel z ostrého úhlu těsně mimo. Skoti získali míč, ale nabídnutou příležitost k útoku nevyužili, naopak v samém závěru ještě málem inkasovali.

Za stavu 11:11 po čtyřech dvacetiminutových periodách tedy následovalo prodloužení na dvakrát čtyři minuty. V čase 82:14 se uvolnil Radek Skála a tvrdou střelou z pravé strany dostal český tým do vedení. O minutu a půl později ale vyrovnal Jesse Fehr. Při zahájení druhé půlky nastavení se Skotům podařilo získat míč z rozhozu, česká obrana ale dokázala útok odbránit a přenést míč do útoku. V 86. minutě měli Češi možnost hrát přesilovku, ale finální střelu Jakubu Noskovi zlikvidoval brankář Bolland. Čeští obránci ale znovu míč vybojovali. Útočníci se však o míč připravili lacinou zkaženou přihrávkou a z protiútoku skóroval 20 vteřin před vypršením hracího času Mark Currie. Češi se ještě pokusili ohrozit branku, ale neúspěšně.

„Uhráli jsme sice nejlepší výsledek proti Skotsku za posledních deset let, ale samozřejmě převažuje zklamání, protože jsme zápas mohli vyhrát," hodnotí zápas kouč Jan Barák. „Naše obrana pracovala dobře, ale rozhodlo několik laciných ztrát míče v útoku."

Skoti tedy postupují přímo do čtvrtfinále, ve kterém se utkají s lepším ze zápasu Švédsko – Švýcarsko. Český tým čeká zápas o postup do čtvrtfinále se šestým týmem elitní skupiny - Nizozemskem, které skončilo na ME před čtyřmi lety druhé. Na vítěze čeká ve čtvrtfinále Izrael, který vyhrál zelenou skupinu. Elitní skupinu hladce vyhráli obhájci titulu Angličané a ve čtvrtfinále se střetnou v vítězem zápasu Wales – Finsko. Druhý z elitní skupiny Německo se utká s vítězem zápasu Irsko – Slovensko.

Český ženský tým sehrál zápas s outsiderem turnaje, Lotyšskem, a připsal si snadnou výhru 15:2. Svůj první reprezentační gól v kariéře dala Ivana Malíková. V dnešním dopoledním zápase podlehly Češky po dobrém výkonu favorizovanému Skotsku 7:10. Ačkoliv se šestičlenných základních skupin postupují do play-off čtyři týmy a našim děvčatům postup neunikne, co nejlepší postavení v základní skupině je důležité pro nasazení do dalšího průběhu turnaje.

Podrobné výsledky a statistiky z ME najdete na stránkách http://www.ec12lacrosse.com/en, český tým můžete podpořit i na facebookové stránce týmu. Zápasy jsou k vidění na www.247.tv.

Reklama