Hlavní obsah

Češi prohráli s vicemistry Evropy až v druhém prodloužení a hrají jen o deváté místo

Česká fieldlakrosová reprezentace se střetla v zápase o postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy s domácím Nizozemskem, úřadujícím vicemistrem, a prohrála až v druhém prodloužení, které se hrálo na náhlou smrt.

Foto: Ondřej Mika

ME v lakrosu, ČR vs. Nizozemsko

Článek
Fotogalerie

Nizozemci skončili šestí v elitní skupině. Hrají houževnatě, systematicky a týmově a nedá se říci, že by v jejich kádru byla nějaká superhvězda. Čeští obránci věděli, že si mají dávat pozor na Grahama Bergsmu, který je hlavní tvůrce hry a je mimo jiné dlouholetým spoluhráčem českého brankáře Tommyho Kralovence z americké univerzity.

Zápas začal oboustranně spíš opatrněji. Nizozemci se ujali vedení v šesté minutě zásluhou de Vriese, který sebral míč ve skrumáži a vyběhl sám na českého gólmana. V deváté minutě za český tým vyrovnával Jakub Nosek. O dvě minuty později překvapil výborného nizozemského brankáře přesnou střelou Roman Seidl. Graham Bergsma ve 13. minutě srovnal. Radek Skála skóroval střelou na levou ruku v 16. minutě a stavem 3 : 2 pro náš tým skončila i první perioda.

V té druhé začal urputný boj, ve kterém hrály prim především obrany. Ta česká nejprve přestála dvouminutové oslabení za faul Jamieho Plunketta. Jedenáct minut nebyli útočníci schopni skórovat a pak se jedna nešťastně sražená nahrávka ze skrumáže na brankovišti dostala až za záda českého brankaře. Nizozemci se opět ujali vedení v přesilovce po střele Scotta Janssena. Dvě minuty před poločasem ale srovnal Dominik Pešek, také v početní výhodě.

Úvod třetí čtvrtiny patřil našim. Radek Skála ve 44. minutě a po něm Jakub Nosek ve 48. minutě po pěkné individuální akci od poloviny hřiště zařídili pro český tým dvoubrankové vedení, které ale Nizozemci brankami Heijkoopa a Dijkstry dokázali stáhnout. V 56. minutě byl na konci pohledné české přesilovkové akce, která zcela rozebrala nizozemskou obranu Jamie Plunkett, půl minuty před třetí přestávkou ale Nizozemci srovnali zásluhou van Ooijena.

Čtvrtá čtvrtina přinesla urputnou bitvu. Vyznamenávaly se obrany a útoky připomínaly spíš obléhání. A protože i přes několik šancí gól nepadl, přišlo na řadu prodloužení dvakrát čtyři minuty.

Jeho první část vypadala podobně jako čtvrtá čtvrtina. Útočníci na obou stranách jakoby měli respekt a nechtěli jít proti trpělivým obranám do rizika ztráty míče. Až 43 vteřin po změně stran sklepl na brankovišti Joshua Ledderhof nahrávku do české branky. Nizozemci následně získali face-off a drželi míč. Až sedm vteřin před koncem dokázali čeští obránci agresivní hrou vyhnat nizozemského útočníka do autu na úrovni české branky. Adam Podroužek poslal rychle míč přes Jiřího Loskota na Petra Poupěte nabíhajícího na půlku a ten našel přesnou nahrávkou v dobré pozici Pavla Došlého, který přesnou střelou vrátil Čechy do hry doslova v poslední vteřině prvního prodloužení.

Následovala další čtyřminutovka, tentokrát již hraná na náhlou smrt. Martin Mrlík jako už poněkolikáté v zápase dokázal vybojovat míč na face-offu a Češi se dostal do útoku. Jamie Plunkett, Jiří Loskot a Pavel Došlý se postupně dostali i ke střele, ale žádná se neujala. Po sražené nahrávce vybojovali Nizozemci míč na polovině hřiště a do šance naopak šli oni. Ani oni však neuspěli ihned. Až při druhém útoku se dostal k míči Graham Bergsma a střela, kterou poslal na českou branku, mu dokonale sedla a skončila v jejím růžku.

Český tým odehrál vynikající zápas. Obrana fungovala velmi spolehlivě a oproti zápasu proti Skotsku se výrazně zlepšila i útočná činnost. Češi hráli pozorněji, trpělivěji a vyrovnaněji. Možná chyběla trocha štěstí.

Nizozemci se ve čtvrtfinále střetnou s Izraelem, který je sice nováčkem ME, ale v jeho kádru je řada hráčů se zkušeností ze zámoří. Irové porazili jednoznačně Slováky a nastoupí ve čtvrtfinále proti Německu. Angličané se utkají s Finy, kteří zdolali Walesany, přemožitel Čechů, Skotsko, se střetne se Švédskem.

Český tým tedy hraje zápasy miniskupiny o 9.–12. místo proti Švýcarsku, Slovensku a Walesu. V prvním z nich vydřel vítězství nad Švýcarskem 11 : 10.

Český ženský tým se dopoledne utkal se Skotskem, což je soupeř, kterému na posledních několika velkých turnajích Češky šlapou na paty, ale zatím bez úspěchu. Našim děvčatům utekl začátek zápasu a než se zkoncentrovala, prohrávala už 0 : 3. Pak se ale Češky začaly soustředit, hra se vyrovnala a třígólový rozdíl zůstal na ukazateli skóre na konci zápasu, jen poměr byl 7 : 10. Trenérka Simona Baráková tým po zápase pochválila. Výborný výkon předvedla brankářka Anna Ničová. Češky dnes dopoledne porazily slabší Finsko 18 : 4 a pak je čeká  play-off, kde by měl být prvním soupeřem někdo z dvojice Nizozemsko – Německo.

Podrobné výsledky a statistiky z ME najdete na stránkách http://www.ec12lacrosse.com/en, český tým můžete podpořit i na facebookové stránce týmu http://www.facebook.com/pages/Czech-Lacrosse-Team-EC-2012/229251860499392. Zápasy jsou k vidění na www.247.tv.

Reklama