Hlavní obsah

Čeští junioři se přiblížili světové fieldlakrosové špičce

Martin Hodaň, Ondřej Mika

Od 12. do 21. 7. probíhá ve finském Turku mistrovství světa juniorů ve fieldlakrosu. Poprvé se vrcholné světové akce v této kategorii účastní i česká reprezentace a v dosavadním průběhu turnaje si nevede vůbec špatně.

Foto: Robin Stitzing

MS U-19 2012, ČR – Finsko

Článek
Fotogalerie

Týmy jsou na MS rozděleny do tří skupin. V modré, elitní skupině soupeřili obhájci titulu z USA, Kanada, Irokézové, Anglie a Austrálie. Čeští junioři hráli základní část v červené skupině proti domácímu Finsku, Německu a Walesu. Zbývajícími třemi účastníky, kteří turnaj začínali ve žluté skupině, jsou Skotsko, Nizozemsko a Korea. Po základní části probíhá poměrně komplikovaný prolínací systém, z něhož vzejdou vzejdou soupeři do zápasů o konečné umístění, které se odehrají 20. a 21. 7.

Červená skupina byla dosti vyrovnaná. V úvodním utkání celého MS porazili čeští junioři domácí Finy 10:7, ale pak prohráli s Německem 15:7. Ani závěrečná výhra nad Walesem 9:7 jim nepomohla na 2. místo ve skupině, protože Finové porazili Němce 10:5, přestože ještě v půlce zápasu to prohrávali 2:5. Skóre ze vzájemných zápasů těchto tří soupeřů rozhodlo o pořadí 1. Finsko, 2. Německo, 3. ČR. Na Čechy tím pádem v prvním zápase prolínací části čekal druhý tým žluté skupiny, kterým se stalo Nizozemsko. Žlutou skupina ovládli Skotové, Jižní Korea výkonnostně zaostává.

V zápase proti Nizozemsku hráli čeští mladíci lépe než soupeř, ale svými chybami pouštěli Holanďany do zápasu. Výsledné vítězné skóre 11:10 pro Čechy bylo pracně vydřené. Němci si zatrénovali s Koreou a vyhráli snadno 18:2, Wales překvapivě poslal Skoty do boje o celkové 9.–12. místo vítězstvím 10:8. Finsko, vítěz červené skupiny, mělo den volna, a pak vyzvalo mladé Čechy ještě jednou v druhém kole prolínacího pavouka.

Čeští mladíci nezačali proti Finsku dobře, dlouho prohrávali, ale díky skvělé druhé periodě, kterou vyhráli 7 : 3, průběh zápasu otočili. Houževnatí Finové ale dokázali vytvořit tlak, donutili v závěru zápasu český tým chybovat a srovnali na samém konci základní hrací doby na 10 : 10. Následovalo prodloužení dvakrát čtyři minuty. Po první části, ve které se mladí Češi jen bránili a ustáli i oslabení pří proti šesti, ale po změně stran přišla ledová sprcha v podobě gólu Anssiho Kaisalmiho. Český tým ale zabojoval a devět vteřin před koncem Radek Skála srovnal po nahrávce Romana Seidla a vynutil si pokračování zápasu, tentokráte už hrané systémem náhlé smrti. Po 52 vteřinách našel Radek Skála svou nahrávkou volného Tomáše Žipaje a ten svým třetím gólem v zápase stanovil konečné skóre na 12 : 11 a rozhodl o postupu do čtvrtfinále proti čtvrtému týmu z elitní skupiny, Anglii.

Elitní modrou skupinu vyhráli Kanaďané, druzí skončili vynikající Irokézové. Oba tyto týmy dokázaly porazit výběr USA, a zajistily si tak přímý postup do semifinále. Anglie a Austrálie skončily na čtvrtém a pátém místě s odstupem třídy. Američany čeká čtvrtfinále prti Německu a vítěz tohoto duelu se utká v semifinále s Irokézy. Kanaďané čekají v semifinále na vítěze duelu ČR–Anglie.

Podrobné informace o průběhu MS U19 najdete na webu www.lacrosse.cz nebo na oficiálním webu MS. Český tým můžete podpořit i na jeho facebookové stránce.

Reklama