Hlavní obsah

Bauer už trénuje bez omezení, ale dává si na průdušky pozor

HARRACHOV

Lukáš Bauer má za sebou pět dnů tréninku bez omezení, jeho pocity z lyžování se zlepšují, přesto ale na své podlomené zdraví dává velký pozor. Běžec na lyžích a největší česká naděje pro blížící se liberecké mistrovství světa se připravuje s dalšími rekonvalescenty Martinem Jakšem a Milanem Šperlem v Harrachově a vynechá víkendový závod Světového poháru ve Valdidentru.

Článek

Bauer si chrání zejména průdušky, s nimiž má problémy od Tour de Ski a musel kvůli nim dokonce týden brát antibiotika. "Pokud jedu nízkou až střední intenzitou, tak lyžuji s chladovým filtrem. Šetřit průdušky je důležité. Na rychlejší úseky ho vyndávám," řekl Bauer spolupracovníkovi ČTK. Lyžař má za sebou dokonce nedělní těžký trénink přímo ve Vesci na okruhu, na němž se pojede 15 km klasicky, jeho výstavní disciplína.

Po pondělním volnu si v Harrachově naordinoval na dnešek nejtěžší trénink závodním tempem v kopcích. "Já jsem nebyl úplně nadšený, ale kouč (Miroslav Petrásek) ano," řekl Bauer. Vadily mu zejména podmínky na nových deseti centimetrech sněhu. "Stopa byla vachrlatá a každou chvilku to uklouzlo. Ale prý mi to odjíždělo velmi dobře," slyšel Bauer od trenéra.

Nemám se čeho bát, říká Bauer

Zdravotně je prý v pořádku a věří, že v Liberci bude v dobré formě. Jeho hlavní závod je na programu příští týden v pátek. "I přes problémy, které mě sužovaly, pořád věřím, že jsem schopný předvést v Liberci velmi dobré výsledky. Záleží, abych to prodal. Ale vím, že se nemám čeho bát," tvrdil odhodlaně.

Minusem v jeho přípravě může být skutečnost, že už nepojede žádný ostrý závodní test. Víkendové klání SP raději kvůli tréninku vynechal, i když se běží klasická patnáctka. "Trochu mě mrzí, že v Itálii nebudu, ale kvůli zdravotním problémům se příprava musela upravit a směrem k mistrovství světa to není problém," ujišťoval. Důkazem byl i jeho start při SP v Otepää, kde po třech týdnech bez závodu vyhrál.

Jednatřicetiletého Bauera čeká už jen pár náročnějších tréninků a hlavně ladění formy. "Abych byl schopen kontrolovat techniku," prohlásil. Příští týden už bude jezdit na tratích ve Vesci.

Reklama

Související témata: