Hlavní obsah

Do akce jdou sdruženáři a běžkyně

LIBEREC

Závodem žen na 10 km klasickou technikou s intervalovým startem a úvodní soutěží sdruženářů začne ve čtvrtek v Liberci mistrovství světa v klasickém lyžování. České barvy budou hájit běžkyně na lyžích Kamila Rajdlová, Eva Nývltová, Eva Skalníková a Ivana Janečková a sdruženáři Pavel Churavý, Tomáš Slavík, Miroslav Dvořák a Martin Skopek.

Článek

Český tým bude mít v akci svoji první medailovou naději, nicméně v této sezóně ve skvělé formě závodící Churavý má jako lepší skokan než běžec větší šance až v nedělním stíhacím závodu. A ve čtvrtek je na programu závod s hromadným startem na 10 kilometrů, po němž budou následovat večerní skoky na středním můstku.

Závod s hromadným startem se v této sezóně jel pouze jednou a tato sdruženářská disciplína bude mít v Liberci zároveň svoji derniéru a v budoucnu už v programu severské kombinace figurovat nebude. Specifikem soutěže je, že se skáče až po běhu, navíc dvoukolově; z prvního kola postoupí do druhého nejlepších třicet závodníků.

České běžkyně nemají po odchodu Kateřiny Neumannové medailové ambice. Adeptkou na nejlepší umístění je Kamila Rajdlová, která si prodloužila kariéru právě kvůli mistrovství světa. Pro samotnou Rajdlovou je klasická desítka hlavním závodem, věří si na výsledek do patnáctého místa. Světovém poháru vládne aktuálně Finka Aino-Kaisa Saarinenová, o zlato se nejspíš popere i její krajanka Virpi Kuitunenová.

Běžkyně se vydají na trať v 11:30, sdruženáře čeká běžecký závod na 10 km s hromadným startem ve 14:15, skákat na velkém můstku budou od 17:15.

Reklama

Související témata: