Hlavní obsah

Kouč Petrásek neskrývá nervozitu, Bauer je v pohodě

LIBEREC

Poslední ostřejší trénink čekal ve čtvrtek Lukáše Bauera, v pátek už půjde do tuhého. Hlavní český adept na medaili z MS v Liberci už překonal veškeré zdravotní problémy, testuje nové lyže a ostře sledovaným závodem na 15 km klasicky se nijak nestresuje. Narozdíl od reprezentačního trenéra Miroslava Petráska. „Já nervózní jsem,“ přiznává český kouč.

Článek

Bauer se k tréninku ve Vesci dostal po běžeckém závodu sdruženářů. „Odjede v rychlém tempu čtyři až pět kilometrů, přitom otestuje nové lyže, které nafasoval,“ přiblížil Petrásek novinářům čtvrteční program v běžeckém areálu.

Problémy, s nimiž se v posledních týdnech potýkal, jsou definitivně pryč a Bauer se v pohodě připravuje na medailový útok. Bez nervozity. „Lukáš je zdravotně stoprocentně v pořádku a já věřím, že předvede výkon, na který se těšíme. Chová se normálně, pořád stejně dobře. Občas je spokojenej, občas naštvanej. Já nervózní jsem,“ pokrčil rameny trenér českého týmu.

Na Liberec se už několik dní v řadě snáší další a další sníh, podle Petráska to ale pro Bauera nebude handicap. „Kdyby bylo počasí jako dneska, tak by bylo nádherně. Sice sněží, ale není vítr a stopa nezafoukává. Je to ideální zimní počasí, které neovlivňuje stopu ani trať,“ je přesvědčený.

Podle předpovědi sněžení zřejmě neustane a Petrásek by proto uvítal, kdyby Bauer spolu s elitní skupinou startoval uprostřed. „Uvidíme, jak bude vypadat počasí, kam jury umístí nejsilnější skupinu. Pokud bude pořád chumelit, tak by bylo nejlepší, kdyby jel někde uprostřed,“ přemítal kouč nad taktickými variantami.

Zatím bez rumu

Pro náročné tratě ve Vesci ale svým svěřencům strategii neordinuje. „Každá trať má své těžké pasáže. Dneska si kluci projedou trať svižným tempem a podle pocitů si pak stanoví taktiku, třeba kde nastoupit. To je na každém závodníkovi. Nejlepší budou rozhodovat v kopcích. Ve třetím okruhu už to ale bude hodně těžké,“ uvažoval Petrásek.

Jasno má o hlavních adeptech na medaili. „V předešlých klasických závodech na sebe upozornili Olsson, Sundby, Teichmann, Mae. Okruh klasiků je daný. Závodníci jsou zvyklí na tyhle podmínky a nemyslím, že by se prosadili jiní,“ podotkl. Motivace předzávodním grogem, která loni dovedla Bauera k vítězství ve Světovém poháru, se letos zatím nepraktikuje. „Zatím je to bez rumu,“ dodal se smíchem Petrásek.

Reklama

Související témata: