Hlavní obsah

Bauerův den je tu, jde do boje o zlato

LIBEREC

Přichází den s výstavní disciplínou Lukáše Bauera. Hned při svém prvním startu na libereckém světovém šampionátu, na klasické patnáctce, má největší šanci na vytoužené zlato. První z MS v kariéře. Největší sportovní akce v Česku se může dostat do obrátek, fandové do varu. Startuje se v pátek ve 13 hodin, o šedesát minut později bude jasno, zda bude mít Bauer lepší náladu než po čtvrtečním posledním tréninku.

Článek

Bauera při posledním výběhu před startem brzdila rolba upravující stopu. Zlobil se. „Rolba vyjížděla teprve se začátkem tréninku. Dojel jsem ji a neměl šanci předjet. Navíc ta stopa za ní byla měkká,“ čílil se Bauer. "Pocity nejsou takové, jaké bych chtěl, ale nejsou horší než před jinými, nakonec úspěšnými závody," přemítal.

Spíš než stres cítí motivaci 

V jednatřiceti to bude možná jeho životní závod. „Stres? Ten necítím, spíše motivaci,“ vzhlížel k bitvě. „Není nic lepšího než získat medaili před domácím publikem," prohlásil.

Dnes na MS v Liberci
10:30 - 12:00závod skokanek na lyžích na středním můstku
13:00 - 14:45závod běžců na lyžích na 15 km klasicky s intervalový startem
14:45severská kombinace - tréninkové kolo skoků
16:00 - 17:45závod severské kombinace na středním můstku
18:00trénink skokanů na lyžích

Klid na ubytovně Dukly hledá před bitvou. Má vlastní pokoj, nechybí regenerační linka. "Všechno funguje, dobře jsme to vyzkoušeli už loni při svěťáku. Jsme sice stranou, ale ta izolace je nutná pro úspěch,“ pravil.

Brzy hodlal skončit v posteli a spát. Nerozptyloval se sněhovými přívaly. „Patnáctku na olympiádě jsem také jel za hustého sněžení,“ připomněl stříbrnou medaili z turínských her v nejkratším z distančních závodů. Obezřetně bude volit tempo na okruhu s ostrými stoupáními. „Důležité bude to nepřepálit, protože v posledním třetím kole to bude bolet,“ předpokládal těžké chvíle.

Z Čechů jedou i Martin Jakš a Jiří Magál, čtvrté místo trenér Miroslav Petrásek neobsadil. „Ve hře byli Koukal, nebo Razým, ale vzhledem ke štafetě je budeme šetřit a nasadíme až do skiatlonu, mohl jet Novák, ale nemohl jsme mu to v době nominace zaručit, tak jel na univerziádu,“ vysvětloval.

Páteční program mistrovství světa otevře premiérový závod skokanek na lyžích na středním můstku. Po skončení klasické patnáctky ve Vesci se na Ještědu znovu představí ve dvou kolech sdruženáři, jejichž závod s hromadným startem ve čtvrtek přervala nepřízeň počasí. Původně plánovaná kvalifikace skokanů na středním můstku byla přesunuta na sobotu a závodníci si můstek vyzkouší alespoň při podvečerním tréninku.

Reklama

Související témata: