Hlavní obsah

A můžeme na pivo, oddechl si Bauerův servisman

LIBEREC

Výrazná úleva byla patrná na tváři servismana Víta Fouska. Počasí v Liberci udělalo z páteční klasické patnáctky mazací loterii, český tým ale zavolil skvěle. Bauer dostal lyže bez vosku, jen se zdrsněnými skluznicemi, tzv. mikrokontaktem. Šest sekund chybělo k tomu, aby bylo možné říct, že to byla zlatá volba...

Článek

Fouskovi vycházelo před závodem několik variant. Nakonec padla volba na pár zelených fischerek s mikrokontaktem. Před soupeři ale zůstaly lyže ukryty a ve startovním prostoru se dávaly na odiv jiné, namazané voskem. „Byla to tak trochu finta. Měl jsem v závěru tři páry, které vycházely nejlíp, ale před soupeři jsme je nechali schované do poslední chvíle,“ líčil Fousek.

Lyže, které dostal Bauer do ruky pouhé čtyři minuty před startem, již pomohly k loňskému triumfu v Tour de Ski. „Většinou na nich jezdil do třetího místa, jen ve Val di Fiemme při etapách Tour na nich byl šestý, ale celkově stejně vyhrál. A teď tohle,“ přibližoval Fousek historii páru klasických lyží.

Po závodu zářil Bauerův osobní alchymista spokojeností, přiznal ale, že před startem v něm byla malá dušička. „Bylo mi zle. Snažil jsem se uklidňovat, že je to jen sport, že vlastně o nic nejde, ale stejně mi bylo zle,“ líčil. „Teď si dám v klidu pivo,“ těšil se na odlehčující medicínu.

Že byl Bauer kousek od zlata, Fousek neřeší. „Možná to někdo začne okecávat, že nebyla zlatá. Po tom všem, co Lukáš prožil ta medaile není stříbrná, ale platinová,“ dodal rozhodně zkušený servisman.

Reklama

Související témata: