Hlavní obsah

Byla to hra o čas, říká o Bauerově léčbě doktor Koldovský

LIBEREC

Stříbrná medaile, kterou vybojoval Lukáš Bauer v pátečním závodu na 15 kilometrů, byla z velké části jeho zásluhou. MUDr. Martin Koldovský, jenž se stará o české běžce na lyžích, dokázal zastavit Bauerovo vleklé onemocnění a český reprezentant se stihl na šampionát připravit. „Začínal jsem pochybovat o tom, jestli jdeme správnou cestou,“ přiblížil trable s léčbou nejlepšího českého běžce.

Článek

Bauerovy potíže odstartovaly v prosinci, kdy u něj nadvakrát propuklo onemocnění horních cest dýchacích. „Přitom se mu zhoršilo astma. To byl základní problém. Přestaly stačit léky, které normálně užívá a museli jsme řešit otázku, co nasadit. Jaké léky, v jakém dávkování. Navíc vše s ohledem na doping. Bylo to složité,“ vysvětloval Koldovský po stříbrném běhu

České jedničce se navíc nevyhnula další nemoc. „Začali jsme mít obavu, zda ho stihneme dát dohromady. Antiastmatika nepůsobí bezprostředně, byla to hra o čas,“ přiznal zkušený lékař. S krátícím se časem před mistrovstvím světa začínala být situace kritická. „Na závody v estonském Otepää, kde vyhrál, jsem Lukáše posílal s vědomím, že na tom není úplně nejlíp. Měl jsem ale pocit, že se jeho stav obrací k lepšímu. Jenže Lukáš se vrátil a jeho nález byl podstatně horší,“ líčil Koldovský.

Šli trénink od tréninku

Čtyři týdny před startem šampionátu nebylo jiné cesty, než nasadit antibiotika. „Znamenaly týdenní výpadek v přípravě a navíc se po týdnu ukázalo, že neměly žádný efekt. To byl nejkritičtější moment. Nevěděli jsme, jestli ho antiastmatika z toho dostanou a antibiotika vůbec nepomohly. Začínal jsem pochybovat, jestli jdeme správnou cestou,“ vyprávěl Koldovský.

Bauer nakonec po dohodě s lékařem i trenérem Petráskem v přípravě pokračoval, i když jeho stav nebyl stoprocentní. „Šli jsme cestou trénink od tréninku. Lukášův stav v prvních dnech finální přípravy nebyl úplně nejlepší a musím říct, že jsem po každé tréninkové jednotce zvažoval, jestli mu dovolím další. To bylo o nervy. Pro sportovního doktora je velice těžké pouštět závodníka byť jen do tréninku s tím, že není zdravý a mistrovství světa je za dveřmi,“ dodal Koldovský.

Vleklou bitvu s nemocí nakonec Koldovský zvládl. A Bauer se v pátek odvděčil stříbrnou medailí. V neděli pojede o další, na programu je skiatlon na 2x15 km.

Reklama