Hlavní obsah

Nejsi stroj, uklidňoval Jandu rádce Bajc

Pavel NovotnýSport.cz

Nepovedený sobotní závod na středním můstku, v němž se nevešel mezi třicítku postupujících do druhého kola, už skokan na lyžích Jakub Janda hodil za hlavu. Chmury zahnal i díky tenisovému duelu s osobním rádcem Vasjou Bajcem. Sice ani na kurtu nevyhrál, výsledek 2:6, 4:6 mu nicméně zvedl náladu. „Každý game, který na Vasju uhraju, je úspěch,“ vyprávěl odlehčeně nejzkušenější z českých reprezentantů skokanů.

Článek

Bajc patří mezi vyhlášené tenisty a dostat „kanára“ prý není problém. „Já jsem navíc hrál po dost dlouhé době, takže to byl fantastický výsledek,“ líčil Janda. Sobotní vystoupení na středním můstku už se slovinským koučem, který má v současné době angažmá u tureckých skokanů, nijak zvlášť nerozebíral. „Už jsme se o tom nebavili. Co se stalo, stalo se. Vasja to vystihl, když mi řekl: Nejsi stroj,“ zvážněl třicetiletý závodník.

V průběhu libereckého mistrovství má Janda možnost být s Bajcem tak často, jak potřebuje. „Není problém sednout do auta a dojet za ním na trénink,“ pochvaluje si. A spolupráci nebrání ani reprezentační kouč, Rakušan Richard Schallert. „Nemám s tím problém, opravdu. Vždyť třeba ani Wolfgang Loitzl netrénuje s rakouským áčkem,“ připomněl svého úspěšného krajana, vítěze Turné čtyř můstků a od soboty také majitele zlata ze středního můstku.

Motivaci tlumí

Janda na velkém můstku na Ještědu dokázal před šesti lety doskočit pro třetí místo v závodu Světového poháru, sám se ale historií nezabývá. „Bude to nový den, nový závod, všechny bude jiné,“ opakuje. V pátek chce dokázat, že pořád skákat umí. Nechce se ale přemotivovat jako v sobotu. „Asi moc očekávat nebudu,“ přiznává.

Víru každopádně neztrácí, velký můstek dává závodníkům větší šanci skok ovlivnit. „Létá se výš nad bubnem, je mnohem víc prostoru něco se skokem udělat, pokud člověku špatně foukne,“ vysvětlil Janda. Program druhého skokanského závodu odstartuje čtvrteční kvalifikace (od 17 hodin), první kolo závodu startuje v pátek v 16 hodin. Zkraje týdne by závodníci měli na můstku odskákat tři tréninky, hned ten se ale zřejmě neuskuteční, protože na Ještědu od rána vane silný vítr a prší.

Reklama