Hlavní obsah

Do akce jdou sprinteři, Kožíšek chce do finále

LIBEREC

Běžeckými závody na nejkratších distancích pokračuje v úterý po dni volna program mistrovství světa v klasickém lyžování. Sprinty ve Vesci absolvuje také české kvarteto Dušan Kožíšek, Aleš Razým, Eva Erbenová a Helena Nývltová. Největší šance se dávají Kožíškovi, byť se ještě týden před startem šampionátu pral s nemocí.

Článek

„Už jsem v pořádku a věřím, že mě nemoc neoslabila,“ hlásil sprinterský specialista vpředvečer své premiéry na mistrovství světa. Své šance Kožíšek tipovat nechtěl. „Za supervýsledek bych považoval postup do finále. Sprint je ale o dost štěstí a začíná se kvalifikací,“ připomněl pátý muž prosincového sprintu Světového poháru v Davosu.

Razýma čeká v úterý vůbec první start na seniorském mistrovství světa, nervozita jej ale nesvírá. „Cítím se v pohodě. Psychicky mě povzbudily výkony Martina Koukala a Jirky Magála ve skiatlonu. Absolvovali jsme podobnou přípravu,“ prohlásil dvaadvacetiletý benjamínek českého týmu, jehož maximem ve Světovém poháru je 11. místo.

Sprintery čeká okruh v délce 1600 metrů, ženy absolvují kolo o 300 metrů kratší. „Na kopcovité trati se může taktizovat, ‘rovinní‘ sprinteři na to mohou doplatit,“ věří Razým. „Na první kopec se nikdo hnát nebude, rozhodovat se bude v druhé polovině trati,“ uvažoval nad strategií Kožíšek.

Koukal se šetří na štafetu 

V závodu mužů původně zvažoval svou účast i Koukal, nakonec se ale rozhodl odpočívat. „S ohledem na páteční štafetu nakonec nepojede,“ vysvětlil Razým. Pro Kožíška je zvláštní motivací to, že je stále v hledáčku trenéra Petráska pro štafetový běh. „Třeba se zadaří a trenéra přesvědčím. Nebo se to nepovede a nedostanu se ani do dalšího závodu,“ pokrčil rameny.

Kožíšek zatím netuší, zda bude po závodu jednotlivců bojovat ve středu o třetí medaili za sebou ve sprintu dvojic. V Liberci se totiž pojede klasickou technikou, kterou závodník Dukly Liberec nemá tak silnou jako bruslení. „Sám cítím, že v klasice na to tolik nemám. Spíš si to s Alešem schováme až do Vancouveru,“ připomněl s úsměvem zimní olympiádu, která se odehraje za rok.

Podle Kožíška je i s výhledem na medailový boj pod pěti kruhy škoda, že se sprinterskému tréninku nevěnuje větší pozornost. „Muselo by se pro to dělat trochu víc. Jiné země mají trenéry-specialisty jen na sprint. To je třeba příklad Američanů. Víc nad tím bádají, my to řešíme klasickým tréninkem,“ uvedl.

„Klademe větší důraz na sprinterské záležitosti, ale trenéři současně chtějí, abychom byli schopni zajet i deset kilometrů při štafetě. V týmovém závodu se to někdy solí celých deset kilometrů, někdy se ale jede takticky a pak se rozhoduje až ve finiši, kde mají běžci jako Dušan šanci,“ přidal se Razým.

Program sprintu jednotlivců začíná v úterý v 11 hodin, kdy startuje kvalifikace. Finálová část začíná v běžeckém areálu ve Vesci ve 13 hodin. Největší medailové naděje si dělají Norové Hattestad s Hetlandem či Švéd Jönsson, mehzi ženami si brousí zuby na cenné kovy Slovinka Majdičová, Finka Muranenová nebo Italka Folissová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články