Hlavní obsah

Razým s Jakšem se ve sprintu trápili. Jednomu nejely lyže, druhý vytuhl

LIBEREC

Medailové ambice neměli, ale tohle nečekali. Martin Jakš s Alešem Razýmem ve středečním sprintu dvojic klasickou technikou zůstali daleko před branami finále a po závodu, který famózním způsobem ovládlo norské duo Hattestad, Kjölstad, neskrývali zklamání. „Doufal jsem, že mě závod nakopne před štafetou, ale stal se pravý opak,“ litoval Jakš.

Článek

Jakš závod rozbíhal, hned v prvním okruhu ale po kolizi se soupeřem ztratil kontakt s nejrychlejšími. „Myslel jsem si, že to bude dobré, ale na konci prvního kola jsem se zadrhl. Někdo mi zezadu přišlápl patku lyže, ztratil jsem rovnováhu a u mantinelu se mi zapíchla hůlka do hlubokého sněhu. Musel jsem dohánět ztrátu a od té doby jsem byl tuhý,“ líčil zklamaně.

Razým měl pro změnu i po včerejším skvělém výkonu ve sprintu jednotlivců, v němž postoupil až do finále a nakonec skončil šestý, sil na rozdávání, pro změnu ale bojoval s lyžemi. „Jel jsem na vosku, lyže na mikrokontakt mám hrozné. Po testu jsem si nechal trochu zesílit vrstvu, zdálo se mi, že musím na lyže moc tlačit, abych se odrazil. Nevím, jestli byly podmínky na trati jiné, než na okruhu, kde jsme testovali. Na závodním okruhu jsme lyže zkoušeli hodinu a půl před závodem, pak už byla zavřená,“ vysvětloval úřadující mistr světa ve sprintu do 23 let.

Razým lepší lyže nedostal 

Úterní euforii tak vystřídalo zklamání. „Je škoda, že jsme skončili už v semifinále. Na druhou stranu nevím, co bych ve finále dělal, to bych asi dostal kolo. Alespoň s tím, co jsem měl na nohách,“ podotkl Razým. „Je k vzteku se takhle honit, když to nejede. Loni na jaře jsem chtěl změnit lyže, abych měl stejné jako Dušan (Kožíšek). Přece jen spolu sprinty jezdíme nejvíc a bylo by to pro nás při testech výhodné. To ale nevyšlo, u firmy dostali přednost jiní závodníci,“ rýpl si do výrobce.

Pro Jakše měl být středeční sprint motivační injekcí před páteční štafetou, v níž chce český tým útočit na medaili. „Těšil jsem se, i ráno jsem se cítil dobře. Je třeba si ale přiznat, že jsem dnes nebyl v optimální formě. V závodě to bylo strašné,“ kroutil hlavou dvaadvacetiletý závodník.

A ve vzduchu visí otázka, zda nepovedený závod nepřipravil Jakše o nominaci. „Napadlo mě, že mě to může stát místo. Doufal jsem, že mě závod nakopne, ale stal se pravý opak. Věřím, že budu schopný dát se za den dohromady,“ zadoufal. Ve čtvrtek jej čeká trénink, dál se uvidí. „Nerad bych se někam nacpal a pak přijel předposlední na prvním úseku. To bych zase nerad klukům udělal. Kdybych viděl, že to není ono, tak to trenérovi řeknu,“ dodal Jakš.

Reklama

Související témata: