Hlavní obsah

Štafeta věří, že cinkne medaile. Po dvaceti letech

LIBEREC

Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal. To je kvarteto běžců na lyžích, které může v pátek na mistrovství světa v Liberci ukončit dvacetileté čekání na medaili ze štafety. Prestižní týmový závod startuje ve 13 hodin, na pátý triumf v řadě bude útočit norská čtveřice Rönning, Hjelmeset, Hofstad a Northug.

Článek

Trenér Miroslav Petrásek stvrdil podobu českého kvarteta po čtvrtečním tréninku a rozptýlil spekulace, že by štafetu rozbíhal jiný závodník než Jakš. „Sahat do sestavy, která funguje, je vždy riskantní,“ vysvětlil Petrásek rozhodnutí, které konzultoval spolu s asistentem Václavem Korunkou.

Češi tak poběží v totožném složení jako před rokem v závodu Světového poháru ve švédském Falunu, kde obsadili třetí příčku. O dva měsíce dříve dokonce Petráskova parta vybojovala historické prvenství, na třetím úseku ale startoval místo Magála Milan Šperl. Ten však do Liberce přijel bez formy.

Český tým měl v dosavadním průběhu mistrovství již několikrát problém s výběrem lyží a servis je před štafetou v plné bojové pohotovosti. „Nebylo to v máze, ale ve strukturách skluznic. Každému špičkovému závodníkovi to občas nejede. V tom arzenálu lyží se každý rok hledají ty nejlepší a když najdete jedny, tak je to úspěch,“ tvrdí Petrásek.

V Liberci servismany trápí teploty okolo nuly a vysoká vlhkost. „Nepamatuji tak dlouhé období, kdy se dalo jezdit na mikrokontaktu,“ podivoval se i elitní klasik Lukáš Bauer. Kdo nejel při čtvrtečním tréninku na mikrokontaktu, ten měl namazaný klistr. Petrásek věří, že nepřijde oteplení a nepojede se na rozmáčeném podkladu. "Jak je hačaba, úplný mačák, to to vůbec nejede," předvedl ukázku běžeckého slangu.

Jasná strategie

Taktický plán české čtveřice je jasný. „Jakš musí udržet kontakt s nejrychlejšími, Bauer by měl pole na svém úseku roztrhat. Pak už to bude o tom, s kým se pojede a kdo bude udávat tempo,“ vysvětloval Petrásek.

Nejen Češi, ale i další týmy se budou snažit odolat ataku Norů. „Na klasice se bude útočit, nikdo si nechce přivézt do cílové rovinky Northuga. Švédové se budou snažit, Němci také nebudou chtít jít do finiše,“ doplnil charismatický kouč.

Se svou družinou chce Petrásek v pátek ukončit letité čekání na týmovou medaili. V úterý to bylo přesně dvacet let co mužská štafeta vybojovala bronz na světovém šampionátu v Lahti a navázala tak na 3. příčku ze zimní olympiády v Calgary. „Z posledního tréninku jsem měl dobrý pocit. Věřím, že to přetrvá,“ zůstává optimistou Petrásek.

Reklama

Související témata: