Hlavní obsah

Bauer maratón na závěr MS v Liberci nepoběží

LIBEREC

Lyžař Lukáš Bauer se rozhodl šetřit síly do zbytku sezóny a v neděli na mistrovství světa v Liberci do závodu na 50 kilometrů volnou technikou nenastoupí. Stříbrný medailista z běhu na 15 km klasicky se po kolapsu štafety cítil unaven a v sobotu před polednem odjel domů do Božího Daru.

Článek

Bauer má ještě šanci vyhrát hodnocení Světového poháru v distančních závodech a získat malý glóbus v této disciplíně. Příští víkend ho čeká v Lahti závod na 15 km klasicky, o týden později se v Trondheimu běží 50 km klasicky a Světový pohár vyvrcholí ve Falunu, kde se uskuteční tři závody po vzoru Tour de Ski.

"Nemá pořádně natrénováno, bral týden antibiotika, takže jsme se po dohodě rozhodli, že padesátku vynecháme," řekl trenér Miroslav Petrásek. "Ještě potrénuje a zkusí vyhrát malý glóbus," prohlásil. "Malý glóbus by byl obrovský úspěch. Teď jinou motivaci nemám," uvedl lyžař.

Bauer upozornil i na špatné podmínky ve Vesci, neboť po oteplení sníh ztěžkl. "Padesátka by byl risk. Po mé omezené přípravě by bylo těžké solidně zvládnout tak náročný závod a ještě v takových podmínkách," prohlásil Bauer.

O odhlášení začal uvažoval v pátek kolem sedmé hodiny večer, po třech hodinách měl jasno. Nevydařená štafeta prý nerozhodla. "Kdybych mohl trénovat, jak by bylo potřeba, tak by to stejně bylo těžké. Ale já se kvůli zdravotním problémům připravoval provizorně a padesátka by byla za daných podmínek risk," vysvětlil.

Podle Petráska byla už po skiatlonu na Bauerovi znát únava. "Takže jsme se rozhodli, že nemá smysl vyrážet na trať, když je velká pravděpodobnost, že pojede špatně," prohlásil kouč.

Do nedělního závodu nastoupí Martin Koukal, mistr světa na padesátce z Val di Fiemme 2003, Jiří Magál, Milan Šperl a sprinter Dušan Kožíšek, jenž sám kouče o start požádal. "Pro Martina Koukala je to velice dobrej závod. Jirka Magál se na to taky těšil. A pro Kožíška to bude nejdelší sprint v životě," komentoval Petrásek. "Ale bohužel ve formě nejsme. Doufám, že to nedopadne úplně špatně," dodal.

Reklama

Související témata: