Hlavní obsah

Skokané skončili na MS v Liberci pátí, vyhráli Rakušané

Michal OsobaPrávo

Byla to povedená tečka za skokanskou částí světového šampionátu. České družstvo vybojovalo v Liberci páté místo na velkém můstku, když ještě před poslední sérií bylo ve hře o medaili. Bezkonkurenční byli na ještědském můstku Rakušané. Kvarteto Lukáš Hlava, Ondřej Vaculík, Jakub Janda, Roman Koudelka si udrželo umístění z prvního kola, a vybojovalo si tak pozvánku na liberecký Medal plaza, kde se každý večer oceňuje šest nejlepších.

Článek

„Tím jsme splnili náš cíl. I když ani stupně vítězů nebyly úplně daleko,“ uznával rakouský kouč českých skokanů Richard Schallert.

Ve skvělé formě zastihl závod především Jakuba Jandu. „Po té nepovedené páteční individuální soutěži jsem si určitě zlepšil náladu, chtěl jsem si dokázat, že na to ještě vůbec mám. Kluky jsem po prvním kole hecoval, že můžeme skákat o medaili,“ přiznával nejzkušenější z českého týmu, jenž předvedl 125,5 a 129 metrů. „S trenérem Bajcem jsme se rozhodli, že vynechám zkušební kolo, protože mi pak nevycházeli první skoky a dobře jsme udělali,“ mnul si ruce.

Druhé kolo proběhlo za prudkého deště a po Jandově skoku dělilo český tým od medaile smazatelných 17 bodů, o bronz bojoval s Japonci, Finy a Poláky. Na věži byl nejmladší z kvarteta Roman Koudelka. Ve zhoršených povětrnostních podmínkách ale předvedl nejkratší skok ze všech osmi českých, 118 metrů znamenalo konec nadějí na medaile.

„Zase se otočil vítr, propadl jsem se ve vzduchu a už s tím nešlo nic dělat,“ hlásil trochu posmutněle. „Já přitom nechtěl skákat jako poslední, ale trenér tak rozhodl,“ krčil rameny Koudelka. „Jenže to je těžké, ani Jakub nechtěl jít jako poslední,“ usmíval se Schallert, jehož krajané vyhráli soutěž s více než třicetibodovým náskokem před Nory.

Výbuchem uzavřeli své vystoupení němečtí skokané, kteří senzačně nepostoupili do druhého kole, když nejkratší skok z jejich družstva předvedl páteční vicemistr světa Martin Schmitt.

MS v klasickém lyžování - skoky na lyžích družstev:
1. Rakousko (Loitzl, Koch, Morgenstern, Schlierenzauer) 1034,3 b., 2. Norsko (Bardal, Hilde, Evensen, Jacobsen) 1000,8, 3. Japonsko (Točimoto, Okabe, Ito, Kasai) 981,2, 4. Polsko 972,1, 5. Česko (Hlava, Vaculík, Janda, Koudelka) 963,3, 6. Finsko 947,5, 7. Slovinsko 914,6, 8. Francie 874,5.

Reklama