Hlavní obsah

Dluh za lyžařský šampionát klesl o 35 milionů

Dluh za mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se snížil zhruba o 35 milionů korun. Přesto je výsledek hospodaření organizačního výboru stále v záporných hodnotách převyšujících 80 milionů korun.

Článek

Podle právníka Ivana Brambaškiho, který byl po šampionátu pověřen likvidací občanského sdružení (organizačního výboru) po právní i finanční stránce, se jedná pouze o upřesnění čísel z finanční uzávěrky. Informoval o tom deník Sport a server aktuálně.cz.

Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová mluvila na konci června o dluzích ve výši 116 milionů korun. "Hovořila tehdy v hrubých číslech, mezitím došlo k posunu, takže to přesně vyšlo takhle," řekl ČTK Brambaški. Neumannová tehdy uvedla, že věří, že po šampionátu nezůstanou nakonec žádné dluhy.

Podle aktuálně.cz je zpráva likvidátora prozatím příliš obecná a není jasné, zda jsou v ní zahrnuty všechny dluhy. "Nemusí to být přesná konečná čísla, neboť se vymáhají pohledávky a mohou se objevit další nové dluhy," uvedl Brambaški.

I kdyby bylo vymáhání pohledávek úspěšné, stěží pokryje tak vysoký dluh, neboť se jedná spíš o jednotky milionů korun. Žádnou velkou sumu sdružení nezíská ani z prodeje majetku. Naopak může se stát, že se přihlásí další věřitelé. Někteří už podali na organizátory žaloby.

"Záleží, jak se k tomu postaví vláda," prohlásil Brambaški. Podle jeho informací vede organizační výbor opět jednání s vládou, která už šampionát podpořila. Stát, město a Liberecký kraj věnovaly na mistrovství světa více než dvě miliardy korun.

Výsledky hospodaření má k dispozici dozorčí rada Svazu lyžařů České republiky (SLČR), v jejímž čele stojí Roman Kumpošt, který byl před dvěma lety sesazen z čela organizačního výboru šampionátu.

O dalším postupu mají jednat prezident SLČR Lukáš Sobotka a generální sekretář svazu Petr Graclík, kteří jsou zároveň členy organizačního výboru mistrovství světa. Tomu v případě neuhrazení pohledávek hrozí konkurz.

Reklama