Hlavní obsah

Šampionát může začít hned, hlásí liberečtí organizátoři

LIBEREC

Liberec pomalu začíná pohlcovat lyžařská horečka a organizátoři mistrovství světa v klasickém lyžování si pět dní před startem prvních disciplín pochvalují, že jsou na ostře sledovanou akci už dokonale nachystaní. Přestože v klíčových uzlových bodech mistrovství Vesci, na Ještědu či Tipsport Areně dál kmitají stovky lidí, kteří mají na starost přípravu mistrovství, se pořadatelé chlubí tím, že je už nemůže nic zaskočit.

Článek

"Kdyby mistrovství mělo začít v sobotu nemáme s tím žádný problém a klidně to odstartujeme. Ještě se ladí nějaké detaily, ale jde spíš opravdu už jen o kosmetické úpravy. Hlavní věci jsou zvládnuté stoprocentně," řekl v pátek mluvčí mistrovství Zdeněk Soudný.

Atmosféru posledních dní příprav prý nijak nepoznamenala ani čtvrteční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, který podal trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s postupem města Liberce a Technické univerzity v Liberci při přípravě sportovišť pro šampionát.

Pořadatelé čekají až 660 závodníků

Do Liberce se pomalu začínají sjíždět i samotní aktéři mistrovství, byť největší výpravy dorazí až na konci týdne poté, co absolvují poslední testy na závodech Světových pohárů. V Liberci se čeká rekordní účast 660 závodníků z 62 států.

V Liberci se však už někteří reprezentanti připravují, i když jde spíše o vyslance z lyžařsky rozvojových zemí. Na severu Čech jsou už téměř týden Číňané, nechybí ani zástupce exotických států Venezuely, Peru či Izraele. "Ale jsme rádi, že tady budou. Bez těchto srdcařů by mistrovství nebylo tím pravým světovým šampionátem," podotkl Soudný.

Norové budou mít vlastního pekaře

Kolem nejsilnějších výprav však bude mnohem větší humbuk a ani opravdoví giganti v Liberci nechtějí nic podcenit. Norové si například přivezou vlastního pekaře, který bude severským hvězdám připravovat jejich oblíbené celozrnné pečivo. "Dokonce tady norský pekař nedávno byl na inspekci, aby viděl, jaké tady jsou možnosti. Zvlášť zvědavý byl třeba na místní mouku," uvedl Soudný.

V dějišti běžkařských disciplín Vesci, hned vedle početného vozového parku České televize, zase už několik dní stojí kamion vyvedený ve výsostných žlutomodrých švédských barvách a ten v sobě ukrývá tajemství tamních servismanů, kteří se budou starat o tolik důležité mazání.

U můstků na Ještědu zase co nevidět zaparkuje honosný rakouský kamion, v němž najdou zázemí rakouské skokanské hvězdy v čele s lídrem Světového poháru Gregorem Schlierenzauerem či vítězem nedávného Turné čtyř můstků Wolfgangem Loitzlem. "Ten kamion připomíná spíš pětihvězdičkový hotel," porovnával s úsměvem Soudný.

Přípravy finišují

Finišují i přípravy organizátorů mistrovství. Ještě v pátek nad Libercem kroužil vrtulník, který do Vesce přesouval jednotlivé díly ke dvěma velkoplošným obrazovkám u tratí, kolem nich se zase dokončovala instalace všech reklamních panelů. V celém areálu například i přes den zářily lampy s umělým osvětlením. "Vypadá to zvláštně, ale není to žádné hýření. Jen musíme mít jistotu, že všechno opravdu funguje, aby nás nic nezaskočilo," vysvětloval Soudný.

Podle něj se s blížícím se startem mistrovství zvýší i ostraha na jednotlivých sportovištích. Především pak ve Vesci, aby se prý neopakovalo nedávné poničení sněhových děl či zapálení přenosných toalet ze začátku týdne. "Vandalové si musí uvědomit, že v případě dalšího poničení dostanou přes prsty. A že můžou čelit obvinění ze spáchání trestného činu," dodal Soudný.

Reklama

Související témata: