Hlavní obsah

Indka Thakurová chce na olympiádu, ale musí si koupit lyže

V zelené kombinéze, navzdory nepříznivému počasí ve slunečních brýlích a v růžových botách z osmdesátých let na nohou nešla na trati přehlédnout. Zatímco ostatní lyžařky ve středečním kvalifikačním závodu na tratích ve Vesci běžely, Bhuvnešvárí Thakurová z Indie velmi často jenom šla a rychle nejela ani z kopce, protože kvůli strachu brzdila pluhem. Byla bezkonkurenčně poslední, ale splnila si sen: závodila na mistrovství světa v klasickém lyžování.

Článek

Už na prvním mezičasu po necelých dvou kilometrech měla na vítězku kvalifikace ztrátu čtyři minuty. V cíli byla o skoro 12 minut pomalejší než nejlepší Američanka Morgan Smythová.

V Čechách už je Thakurová přes dva týdny, aby ještě stihla trénovat. "Ty tratě nebyly tak těžké," překvapila novináře v cíli. Ani nepříznivé počasí jí nevadilo. "Je to skoro jako u nás," prohlásila.

Podle trenéra se zlepšuje každým rokem

Ve Vesci se stala středem pozornosti. Při nejnáročnějším sjezdu na trati na ni čekali fotografové v domnění, že zvěční její pád v obtížné zatáčce pod kopcem. Měli ale smůlu, Thakurová si přibrzdila a dala si pozor. "Zlepšuje se každým rokem," upozornil její kouč Šábir Ahmad Vání.

Osmadvacetiletá běžkyně pochází z indických hor a lyžování ji baví. "Ale doma moc populární není," poznamenal trenér. Středeční závod byl teprve třináctým v její kariéře. Poprvé soutěžila předloni v březnu v Turecku, o rok později ve stejném závodu seriálu FIS a ve Vesci si vyzkoušela obtížné tratě i v rámci Slavic Cupu v polovině ledna.

Thakurová však nemá svoje lyže na klasiku, musela si je tudíž před šampionátem půjčit. Od jednoho z českých koučů však dostala prkýnka, na kterých se jezdilo před dvaceti lety. "Jsme nováčci na starých lyžích," usmíval se kouč Vání, který plní i roli servismana.

Indická běžkyně by za rok ráda jela na olympijské hry do Vancouveru. "Kdyby se mi to podařilo, byla bych moc ráda. Ale musím si koupit nové lyže," usmála se Thakurová.

Reklama

Související témata: