Hlavní obsah

Venezuelan na desítce ztratil 40 min, nebojí se ale ani maratónu

Pavel NovotnýSport.cz

Leccos bylo k vidění při čtvrtečních kvalifikačních závodech v běžeckém areálu ve Vesci. Závodníci s nižší výkonností se poprvé v historii museli poprat o deset postupových míst do nejobsazovanějšího závodu klasickou technikou s intervalovým startem. Někteří zvládli nástrahy pěti, resp. desetikilometrové tratě bravurně, pro některé byl boj s vánicí a náročnou tratí na úrovni souboje o zlatou medaili.

Článek

Indie, Peru, Venezuela, Keňa, Nepál, Brazílie, Mongolsko a jiné, lyžařsky exotické státy, byly k vidění na startovní listině kvalifikace. A hrdinský boj jejich zástupců s nepřízní počasí i vlastní špatnou technikou byl kořením rozřazovacích bojů. Výkon indické běžkyně Bhuvnešvátí Thákurové, která mezi ženami doběhla poslední s dvanáctiminutovou ztrátou na nejrychlejší závodnici, pak totálně zastínil venezuelský Cesar Baena.

Dvaadvacetiletý závodník přijel na mistrovství pouze s jedním párem lyží určených na bruslení a do kvalifikace nastoupil na starých klasických fischerkách vypůjčených od člena libereckého organizačního výboru Michala Lamplota. „Cesar byl po čínských reprezentantech prvním závodníkem, který do Liberce dorazil. Takřka bez prostředků, jen se zaplaceným ubytováním od venezuelského olympijského výboru. Když si postěžoval, že nemá klasické vybavení, tak jsem mu nabídl svůj klasický komplet - boty, lyže i hůlky,“ přiblížil Lamplot.

Triumfální dojezd

Baena vyrazil na trať jako šestý v pořadí a cupitavým stylem postrádajícím potřebný skluz se vydal vstříc desetikilometrovému martyriu. Na trati jej postupně míjeli závodníci startující dávno po něm a než Venezuelan dorazil s téměř čtyřicetiminutovou ztrátou jako poslední do cíle, proháněli se už po okruzích ve Vesci trénující zástupci elitní kategorie. Nic z toho ale Baena nevnímal. Cílem projel triumfálně, se zdviženýma rukama, s vědomím, že dal do závodu všechno. A s chutí po doběhu zapózoval s vlajkou své země na ramenou.

„Závod byl hodně těžký. Trať byla připravená dobře, ale kopce jsou tady dost příkré,“ líčil novinářům s šibalským úsměvem na tváři, i když si na trati prožil své. „Lyže mi moc nejely, servismana nemám,“ pokrčil rameny. Z kvalifikačního neúspěchu si každopádně nic nedělal a těší se na další závody. „Chci jet skiatlon, sprint a závěrečný maratón,“ šokoval novináře venezuelský závodník, jehož snem je kvalifikovat se na olympijské hry ve Vancouveru.

Podobně bral své vystoupení i Keňan Philip Boit. "Pozitivní je, že jsem vůbec dokončil. Ve vánici jsem ztratil dvanáct minut, což je dobré," prohlásil spokojeně sedmatřicetiletý africký veterán.

Reklama

Související témata: