Hlavní obsah

První zlato z MS odváží Saarinenová, Rajdlové sen o první patnáctce nevyšel

LIBEREC

Finská výprava na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci slaví první zlatou medaili. Úvodní závod šampionátu - běh žen na deset kilometrů klasickou technikou - vyhrála vedoucí závodnice Světového poháru Aino-Kaisa Saarinenová, která byla v cíli o čtyři sekundy rychlejší než stříbrná Italka Longaová. Z českých reprezentantek byla ve čtvrtek nejlepší Kamila Rajdlová na 25. místě.

Článek

Běžkyně se musely vyrovnávat s náročnou tratí, na níž se v průběhu závodu stále sypal čerstvý sníh. Závod rozjela nejlépe favorizovaná Polka Justyna Kowalczyková, která na stejné distanci nenašla v předchozích dvou závodech Světového poháru přemožitelku, Saarinenová na čtyřech kilometrech ale ztrácela jen šest desetin sekundy.

Po polovině závodu začala polská závodnice ztrácet a na sedmi kilometrech už byla za Italkou Longaovou, Saarinenová naopak jistila vedení třísekundovým náskokem. Ve finiši vysílená Kowalczyková boj o stříbro nezvládla a nakonec byla ráda za bronz. "Od doby, kdy jsem začala lyžovat, jsem snila o zlaté medaili. Tohle je prostě nejlepší mistrovství světa v mém životě," usmívala se v cíli Saarinenová, která vybojovala první individuální zlato v kariéře. Bez medaile zůstala reprezentační kolegyně a vítězka letošní Tour de Ski Virpi Kuitunenová.

Rajdlové se nesplnil cíl atakovat nejlepší patnáctku, v konečném pořadí byla až v polovině třetí desítky. Na ostatní české reprezentantky zbyla umístění až od páté desítky. Ivana Janečková obsadila 43. místo, Eva Skalníková 45. a Eva Nývltová 56. pozici. "Byla bych určitě spokojenější, kdybych se vešla do dvacítky. Na trati jsem ale odevzdala maximum, na které momentálně mám," řekla novinářům Rajdlová.

V areálu ve Vesci o sobě dali ve čtvrtek poprvé vědět i diváci, na závod žen se přišlo podle informací organizátorů podívat 5300 lidí. "Fanoušci byli na trati pěkně slyšet, podpora byla fantastická," těšilo Janečkovou.

MS v klasickém lyžování - běh žen na 10 km klasicky
1. Saarinenová (Fin.) 28:12,8 min., 2. Longaová (It.) -4,2, 3. Kowalczyková (Pol.) -11,5, 4. Kuitunenová (Fin.) -17,1, 5. Ševčenková (Ukr.) -29,0, 6. Steiraová (Nor.) -46,3, 7. Muranenová (Fin.) -1:04,7, 8. Išidaová (Jap.) -1:07,1, 9. Rennerová (Kan.) -1:16,2, 10. Johaugová (Nor.) -1:20,9, ...25. Rajdlová -2:07,7, 43. Janečková -3:12,9, 45. Skalníková -3:18,7, 56. Nývltová (ČR) -4:10,4.

Reklama

Související témata: