Hlavní obsah

Do lyžařského MS vstoupí už i skokané, běžkyně čeká skiatlon

LIBEREC

Nabitý víkend je připraven na mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci. V sobotu se koná první skokanská soutěž mužů na středním můstku a závod žen o druhou sadu medailí v běhu na lyžích, o den později mají druhou šanci čeští sdruženáři ve skoku na středním můstku a následném stíhacím závodu a také běžci na lyžích ve skiatlonu na 2x15 km.

Článek

Zda pojede čerstvý vicemistr světa z klasické patnáctky Lukáš Bauer, se teprve rozhodne. Bezprostředně před hlavní závod skokanů byla přeložena kvalifikace na středním můstku, kde měli o postup do hlavního závodu bojovat dnes. Program se ale hlavně vinou větru na Ještědu může měnit i nadále.

Dvojici Roman Koudelka a Jakub Janda, kteří patří mezi české naděje na přední umístění, doplní v kvalifikaci Lukáš Hlava a Ondřej Vaculík. Do závodu žen ve skiatlonu na 2x7,5 kilometru kouč Vladimír Šlofar nominoval čtveřici Kamila Rajdlová, Ivana Janečková, Eva Skalníková a Helena Erbenová. Ta nahradila Evu Nývltovou, jež byla na 56. místě nejhorší z českých závodnic na klasické desítce.

Loterie povětrnostních podmínek

Skokané upozorňují, že sobotní klání se může změnit v loterii kvůli povětrnostním podmínkám, ale i kvůli specificky vysokému dopadovému bubnu. Mnoho závodníků jej totiž v případě nepříznivého větru ani nedokáže přeletět a výkony i špičkových skokanů mají velké výkyvy.

České ženy opět nemohou doufat v zázrak v disciplíně, v níž na minulém šampionátu v Sapporu vybojovala stříbrnou medaili Kateřina Neumannová, dnes šéfka organizačního výboru šampionátu. Polepšit se po pětadvacátém místě v klasické desítce chce ve skiatlonu Kamila Rajdlová.

Druhé zlato v závodu, v němž se kombinuje klasická technika s bruslením, může vybojovat Finka Aino-Kaisa Saarinenová, spravit chuť si však bude chtít Polka Justyna Kowalczyková, zřejmě největší favoritka, ale také další finská běžkyně Virpi Kuitunenová, čtvrtá žena úvodního závodu. Zatím se neprosadily Norky, ale počítat se musí i s Marit Björgenovou i Kristin Steiraovou.

Rakušané si to rozdají mezi sebou na můstku 

Na můstku si to mezi sebou rozdají zřejmě hlavně Rakušané. Může se stát, že na stupních vítězů budou hned tři - favority jsou vedoucí muž Světového poháru Gregor Schlierenzauer, vítěz Turné čtyř můstků Wolfgang Loitzl a Thomas Morgenstern. Mezi ně se bude chtít vklínit Švýcar Simon Ammann, do špičky se letos také vrátil po dlouhých letech stagnace Němec Martin Schmitt. V loterii na větrné ještědské hůrce však může být všechno jinak.

Do skiatlonu nastoupí Jiří Magál, Martin Koukal, Milan Šperl a podle všeho i Bauer. Skiatlon žen v sobotu začne ve 13:00, za hodinu a půl zahájí skokané kvalifikaci, na kterou naváže od 16:00 samotný závod na středním můstku. V neděli budou závodníci v severské kombinaci skákat na středním můstku jedno kolo v 9:45 a o medaile poběží ve stíhacím závodu na 10 kilometrů od 15:15, skiatlon mužů má start ve 13:00.

Reklama