Hlavní obsah

Skiatlon žen na MS v Liberci vyhrála Polka Kowalczyková

Justyna Kowalczyková v sobotu vyhrála v Liberci skiatlon na 2x7,5 kilometru a získala pro Polsko historicky první zlatou medaili na mistrovství světa v běhu na lyžích. Kowalczyková ve finiši porazila Norku Kristin Störmer Steiraovou. Třetí místo obsadila Finka Aino-Kaisa Saarinenová z Finska, vítězka úvodního závodu na 10 km klasicky. Kamila Rajdlová dojela do cíle jako nejlepší Češka na dvacáté pozici.

Článek

Zpočátku závodu se v čele pohybovala Saarinenová. Nasadila tak vysoké tempo, že startovní pole se roztrhalo a vytvořila se sedmičlenná skupina. Po pěti kilometrech z této skupiny vypadla Norka Marit Björgenová a Italka Ariana Follisová.

Mezi pěti zůstaly všechny medailistky z prvního závodu a navíc Norka Steiraová a Ukrajinka Valentina Ševčenková. Náskok pětice se i nadále zvyšoval a při přezouvání měla k dobru více než půl minuty.

Rajdlová začala pomaleji, ale v průběhu závodu se posouvala kupředu a při přezouvání byla na devatenácté pozici s mankem 49 sekund na vedoucí pětici.

Steiraová se starala o tempo

Chvíli před desátým kilometrem se pokusila vedoucí pětici roztrhat Steiraová a nakonec se jí to podařilo pouze na chvíli, ostatní soupeřky jí ve sjezdu sjely. Norka se o tempo starala i nadále, její ataky jako první nevydržela Ševčenková.

Ve stoupání tři kilometry před cílem odpadla také Italka Marianna Longaová, druhá žena z klasické desítky, tempu skvělé bruslařky Steiraové nestačila za chvíli ani Saarinenová a o zlato si to s norskou lyžařkou rozdala Polka Justyna Kowalczyková. Ta chtěla vylepšit bronz z klasické desítky.

Nejlepší trio ženského skiatlonu na MS v Liberci. Uprostřed vítězná Polka Kowalczyková.foto: Právo/Petr Horník

Steiraová nepolevovala ani v posledním okruhu, ale první zlato v kariéře v individuálním závodu z mistrovství světa nezískala. Jako lepší sprinterka se totiž ukázala polská běžkyně, která v Liberci po bronzu z klasické desítky získala druhou medaili.

Je to sen, říkala vítězka

"Byl to závod z říše snů s nejlepším finišem mé dosavadní kariéry. Celou dobu jsem se přetahovala se Steiraovou, tentokrát jsem ale měla v závěru více sil," řekla v cíli polská závodnice.

Vítězka ženského skiatlonu na MS v Liberci Polka Kowalczykováfoto: Právo/Petr Horník

Ivana Janečková dojela na 33. místě, Helena Erbenová skončila na 42. místě a Eva Skalníková byla padesátá.

"V téhle konkurenci je to dobrý výsledek, jsem docela spokojená," prohlásila Rajdlová. Pohybovala se kolem dvacátého místa celou dobu. "Jsem ráda, že jsem to na tom 'skejtu' udržela. Neměla jsem na to, když mě někdo předjel, abych zrychlila," uvedla. "Kopce jsou hodně těžké, jela jsem si svoje tempo," dodala.

MS v klasickém lyžování - skiatlon žen na 2x7,5 km:
1. Kowalczyková (Pol.) 40:55,3 min., 2. Steiraová (Nor.) -1,7, 3. Saarinenová (Fin.) -8,0, 4. Longaová (It.) -21,5, 5. Ševčenková (Ukr.) -44,2, 6. Johaugová (Nor.) -1:23,9, 7. Follisová (It.) -1:30,0, 8. Kallaová (Švéd.) -1:30,6, 9. Majdičová (Slovin.) -1:35,3, 10. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -1:39,1, ...20. Rajdlová -2:23,4, 33. Janečková -3:03,7, 42. Erbenová -4:18,2, 50. Skalníková (všechny ČR) -5:05,2.

Reklama