Hlavní obsah

VIDEO: Bauera ve skiatlonu zradily lyže, zlato bral suverénní Northug

Pavel NovotnýSport.cz

Čeští běžci na lyžích v druhém závodu na mistrovství světa v Liberci medaili nezískali, opět se ale mezi elitou neztratili. Nejlepšího výsledku v neděli dosáhl Martin Koukal, který finišoval devátý, Jiří Magál obsadil třináctou příčku. Lukáš Bauer se v bruslařské části trápil s lyžemi a skončil až pětadvacátý. Zlato vybojoval strhujícím finišem norský reprezentant Petter Northug.

Článek

Skiatlon se až téměř do konce odvíjel v taktickém duchu. Bauer po startu z první řady hlídal pozici na konci čtvrté desítky, pole táhli Švédové, zpočátku byl vpředu Ollson, poté Södergren. Bauer byl ještě v polovině klasické části třicátý, ve třetím okruhu si ale začal klestit cestu naskrz pelotonem. Do posledního kola před zastávkou v depu vjížděl jako třetí, na posledním mezičase před přezutím lyží byl čtvrtý.

Startovní pole neroztrhala ani výměna lyží a běžci v prvních kolech bruslařské části ukrajovali z tratě v poklidném tempu. Bauer opět jistil pozici na hranici první desítky a vpředu se snažili držet i další čeští závodníci, jimž ve Vesci fandilo přes sedmnáct tisíc diváků. Šest kilometrů před cílem vedl pole Northug, Magál byl šestý, Koukal dvacátý. To už se projevily Bauerovy potíže a česká jednička jela ve třetí desítce.

<tbody><tr class="invert"><td><strong><a href="http://www.sport.cz/on-line?id=7578" onclick="return onlineShow(this.href);">Skiatlonu jsme sledovali on-line zde.</a></strong></td></tr></tbody>

Klíčový moment v boji o medaile přišel před koncem třetího okruhu, kdy se od pelotonu utrhla čtveřice Södergeren, Northug, Di Centa a Legkov. Kvarteto stíhal Němec Sommerfeldt a Ital Clara, za nimi s odstupem bruslili ostatní včetně Čechů. Dva kilometry před cílem měla skupinka uprchlíků náskok na hlavní pole dvacet sekund. Northug nastoupil před závěrečným sjezdem ke stadiónu a neuvěřitelným tempem se vzdálil od svých soupeřů, kteří na jeho útok nedokázali zareagovat. Legkova navíc připravil o šanci na medaili pád.

Norský běžec si pro zlatou medaili dojel triumfálním způsobem, stříbro získal Södergren a bronz Di Centa. „Viděl jsem, že jsou soupeři dost unavení, již dopředu jsem plánoval, kde zaútočím,“ uvedl po závodu spokojený Nor.

V hlavní skupině si ve finiši zajistil místo v elitní desítce Koukal, Magál proťal cílovou čáru jen o čtyři místa za ním. "Klasika byla hrozně těžká, pomohlo mi, že se na začátku skejtu začalo taktizovat. Mohl jsem se zapracovat do skupiny a srovnat,“ popsal průběh závodu Koukal.

Spokojený byl i Magál, jemuž tentokrát jely dobře lyže. „Byl jsem před startem dost nervózní, podmínky, které panovaly nemám moc rád. Narozdíl od klasické patnáctky mi ale sedla máza, vzal jsem raději lyže s mikrokontaktem místo vosku a udělal jsem dobře,“ prohlásil. Smířený Bauer dokončil závod v polovině třetí desítky. Poslední z českého kvarteta Milan Šperl obsadil až třiapadesátou pozici.  

<tbody><tr class="invert"><td>MS v klasickém lyžování - skiatlon mužů na 2x15 km:</td></tr><tr><td>1. Northug (Nor.) 1:15:52,4, 2. Södergren (Švéd.) -3,1, 3. Di Centa (It.) -11,9, 4. Legkov (Rus.) -20,1, 5. Clara (It.) -23,6, 6. Vittoz (Fr.) -29,2, 7. Angerer (Něm.) -29,8, 8. Jauhojärvi (Fin.) -32,4, 9. <strong><em>Koukal</em></strong> (ČR) -32,7, 10. Filbrich (Něm.) -35,4, ...13. <strong><em>Magál</em></strong> -36,5, 25. <strong><em>Bauer</em></strong> -1:03,4, 53. <strong><em>Šperl</em></strong> (všichni ČR) -5:36,4.</td></tr></tbody>

Reklama