Hlavní obsah

Bauer testuje převratnou novinku: lyže s dírou ve špičce

LIBEREC

Svět běžeckého lyžování si pomalu začíná zvykat na další převratnou novinku. Firma Fischer před mistrovstvím světa v Liberci vyrukovala s neobvyklým "vynálezem": pro elitní běžkaře nachystala nové lyže, které mají ve špičce téměř deseticentimetrovou díru. Nový model, pojmenovaný Nordic Hole Ski, je určený výhradně pro bruslení. Ale na libereckých tratích si je závodníci v bojích o medaile zřejmě ještě netroufnou nazout.

Článek

Přece jenom by to prý byl risk. "Je to přece jenom úplně nová lyže, absolvoval jsem s ní nějaké tři čtyři tréninky. Nejsou ještě opravdu vytestované. Pochybuju, že by si je vůbec někdo po tak krátké době odvážil vzít přímo do závodu," řekl při dnešní prezentaci nového modelu nejlepší český lyžař Lukáš Bauer, kterého si výrobce po jedenáctileté spolupráci hýčká jako jednu z největších hvězd ve své "stáji" a poskytuje mu nejnovější "kousky" ze své produkce.

V čem konkrétně mají nové "fischerky" v budoucnu oslnit? Jsou asi o pět gramů lehčí než podobné závodní typy - 182 centimetrů dlouhá lyže s novou konstrukcí váží jen 980 gramů. Mají lépe držet stopu a při běhu tolik nevibrují do stran, čímž závodníkům ušetří i více sil.

Bauer, který v Liberci už minulý pátek získal na klasické patnáctce stříbrnou medaili, si zatím netroufá hodnotit, jak velký přínos mohou nové lyže mít. "Těžko říci, jestli po tak dlouhém vývoji je možné na lyžích vymyslet ještě něco opravdu převratného. Víc než na vzhledu záleží na konstrukci lyže, její struktuře a skluznici. Ale každopádně i ty nové lyže chci mít k dispozici, i když v tuto chvíli je určitě neupřednostním," uvedl vítěz loňského Světového poháru.

Lyžař z Božího Daru nové lyže dostal před mistrovstvím světa a několikrát na nich trénoval na soustředění v Harrachově. Byl prý dost překvapený, když revoluční model dostal poprvé do ruky.

"Nejprve mě napadlo, jestli třeba při hromadných startech nehrozí, aby vám někdo zapíchl hůlku do té díry ve špičce. Pak jsem zkoušel i to, jestli špička není křehčí, ale ohnul jsem ji až k zemi a nic se nestalo. Pořád zůstává hodně odolná," vyprávěl Bauer. "Ale první dojmy byly asi takové, že jsem výrazný rozdíl mezi novou lyží a staršími modely necítil. Bylo to také o tom, že v Harrachově nebyly úplně ideálně upravené tratě a tato lyže se podle mě hodí vyloženě na tvrdý podklad," poznamenal Bauer.

Ten se i na mistrovství drží svých osvědčených párů, které má po letech dokonale ozkoušené. "Třeba lyže určené pro mikrokontakt jsou staré už deset let, ale pořád zůstávají vynikající," líčil Bauer. Na závody vozí až 42 párů lyží, pro konkrétní závod dle podmínek vybírá asi ze čtyř párů.

Reklama