Hlavní obsah

Liberecký šampionát chce při mužské štafetě překonat divácký rekord

LIBEREC

Má to být lyžařská pouť století! Domácí divácký rekord, návštěva přes třicet tisíc lidí, je cílem pořadatelů MS při páteční štafetové bitvě s dráždivou medailovou nadějí pro Čechy. Pomoci má bonusový lístek do sektoru kolem tratě za pouhou korunu každému, kdo si koupí ve Vesci vstupenku. „Pojďte v pátek překonat rekord,“ vyzývá příznivce lyžování mluvčí šampionátu Soudný.

Článek

Kopec Špičák, pomyslný střed běžeckého areálu, má být obsypaný mnohem více než třeba při nedělním skiatlonu, když dorazilo přes 17 000 lidí. „Chceme tak týmu pomoci v boji o stupně,“ tvrdí mluvčí organizátorů Zdeněk Soudný.

Jaký ten rekord vlastně dosud je? V Novém Městě dorazilo kdysi na běžecké závody 32 000 diváků. Alespoň takové číslo ohlásili pořadatelé, i když se neopíralo o prodané vstupenky. Šlo o odhad, prostor kolem tratí na Vysočině je až příliš otevřený, než aby pořadatelé dokázali od každého vybrat vstupné.

Největší divácký zájem tradičně vzbuzovaly skoky na lyžích. Do Harrachova na světový šampionát v letech v roce 1983 přišlo 50 000 diváků. V dobách federace ve slovenských Tatrách při MS 1970 dorazilo k můstkům na Rašku a spol. prý až 150 000 lidí. I toto číslo je ale velmi přibližné.

Pořadatelé probíhající největší sportovní akce na území samostatné ČR hlásí počty diváků podle prodaných lístků, už přeskočili hranici 80 000. „Korunová vstupenka není omezena jen na závod štafet, ale bude se prodávat na všechny zbylé závody ve Vesci,“ dodává Soudný.

Reklama

Související témata: