Hlavní obsah

Norové mohou mít podle Alsgaarda ve štafetě problémy

LIBEREC

Možná nejsledovanější závod na libereckém mistrovství světa v klasickém lyžování se nezadržitelně blíží. Favoritem páteční štafety mužů na 4x10 km jsou tradičně Norové, kteří za posledních patnáct let nezískali zlato na šampionátu jen jednou. Podle jedné z legend běhu na lyžích Thomase Alsgaarda ale není norská pozice tak jistá...

Článek

Vyhlášený finišman sám pomohl Norsku ke zlatu v týmovém závodu čtyřikrát, dvakrát rozhodl o triumfu na olympijských hrách. V Liberci letos sedmatřicetiletý Alsgaard působí jako komentátor norské televize. A s napětím sleduje, jak se vyvíjí situace uvnitř norského týmu...

„Sundby odjel kvůli potížím s dýcháním domů a na mistrovství se už neukáže. Hjelmeset není ve formě a problém máme i na třetím úseku. To je místo pro Gjerdalena nebo Hofstada, ale ani oni nepřijeli do Liberce oslnivě připraveni,“ míní stále aktivní běžec, jehož doménou se staly maratónské závody a již několikrát jel i Jizerskou padesátku.

Když ukončil reprezentační kariéru a přestal jezdit elitní Světový pohár, trénoval dvě sezóny bez výraznějšího úspěchu švédský tým. Letos by na Švédy vsadil. „Norsko je pořád horkým favoritem, ale Švédsko bude hodně silné. Anders Södergren má letos mimořádnou sezónu a podle mě je také jasným favoritem na vítězství v závěrečném závodu na 50 km. A to neříkám pouze proto, že je mým dobrým přítelem a kmotrem mé dcery. Mezi medailovými adepty ve štafetě nemůžeme opominout Italy, kteří se také tradičně prosazují,“ dodal Alsgaard.

Štafeta mužů se jede v pátek ve 13 hodin. Do boje o cenné kovy chtějí výrazně promluvit i čeští běžci, kteří na medaili z mistrovství světa dosáhli naposledy před dvaceti lety.

Reklama

Související témata: